Koliko su osjetila njuha istančana kod beba pokazuje i nova studija koja je dokazala da će bebe 'prihvatiti' nepoznate osobe ako još uvijek mogu namirisati mamu.

Razumljivo je da beba želi većinu vremena provoditi s majkom. Navikla je da ju mama u trbuhu 9 mjeseci, poznati joj je dodir, zvuk glasa i miris. Zbog toga mami može biti teško nekom drugome dati da joj pridrži bebu kako bi barem malo odahnula. Svaka mama voli svoju bebu, ali i mame trebaju jesti, otuširati se, otići na WC...

Prema Medical Xpressu, nova bi studija mogla pomoći mamama da pronađu način kako odahnuti i uhvatiti koji trenutak da im ruke budu slobodne kako bi mogle napraviti nešto za sebe. Dakle, sve dok beba još uvijek može namirisati svoju mamu, moći će je u naručju držati nepoznata osoba.

Izraelski su znanstvenici proveli istraživanje, čije rezultate možete pronaći OVDJE, a otkrili su da bi se bebe opustile čim bi osjetile majčin miris. U istraživanju su sudjelovale 62 majke, njihove bebe (u dobi od 7 mjeseci), kao i žene koje su bile otprilike istih godina kao i majke.

Dvije noći prije eksperimenta mame su trebale spavati u istoj majici, a zatim su je donijele sa sobom na mjesto gdje se odvijao eksperiment. Tijekom eksperimenta znanstevnici su mjerili intenzitet moždanih valova mama i beba. Bebe su držale maminu majicu dok su dolazile u kontakt s nepoznatim ženama. Svaka je beba dobila u jednom navratu majicu bez mirisa, i to potpuno novu, a u drugome navratu onu koju je njihova majka prije nosila.

Kada su znanstevnici proučili zapise moždanih valova, otkrili su da kada su bebe došle u kontakt sa ženom držeći majicu koju je nosila njihova majka, njihovi su moždani valovi bili slični onima kada su bile u blizini vlastite mame. Promjene na moždanoj aktivnosti bile su znatne kada bi bebe stupile u kontakt s nepoznatom ženom, pritom imajući u ručicama potpuno novu majicu, bez majčina mirisa.
Možda su neki roditelji već isprobali ovaj trik, a sada ih i znanost podržava.

Tako da bi ovo mogla biti dobra vijest. Ako vam u posjet dođe prijateljica, mama ili brat, a vi to želite iskoristiti i, recimo, otuširati se u miru, pronađite neki komad odjeće koji ste netom imali na sebi i dajte ga toj osobi, zajedno s bebicom... Imat ćete nekoliko minuta mira.