Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće u djetinjstvu, a određen je položajem Mjeseca. Stoga, zaronite malo u astrološke vode pa možda otkrijete nešto drukčije ...

 djeca i horoskop

Jednom djetetu treba samostalnost i prilika da se samo okuša u izazovima, drugom stalna majčina blizina i osjećaj sigurnosti, trećem razgovor, neprestana interakcija s okolinom… Astrologija može u horoskopu svake osobe lako definirati glavnu motivacijsku potrebu. Motivacijska potreba je ono što nam najviše treba da bismo se osjećali zadovoljnima i sretnima. Motivacijska je zato što je svjesno ili nesvjesno nastojimo ispuniti u svakoj životnoj situaciji, u svakom životnom razdoblju, od djetinjstva do starosti.

U ranom djetinjstvu činimo to nagonski, nesvjesno. Tijekom života učimo o sebi, prepoznajemo svoje osjećaje, osobine, nagone. Prije ili kasnije prepoznajemo što nam je najvažnije, što nas ispunjava, pa tome i svjesno težimo. U astrologiji tu temeljnu, motivacijsku potrebu simbolizira Mjesec. On je u razdoblju ranog djetinjstva najvažniji. Pogledajmo što je to najvažnije što vašem djetetu daje sigurnost i zadovoljstvo.

Mjesec u Raku, Škorpionu ili Ribama

Ako vaše dijete ima Mjesec u vodenom znaku, Raku, Škorpionu ili Ribama, vrlo je senzibilno i osjećajno. To je dijete koje intuitivno osjeća vaše raspoloženje i snažno reagira čak i kad pokušavate prikriti ili potisnuti neki negativan osjećaj, nervozu, ljutnju ili strah. Intenzivno je povezano s roditeljima, osobito s majkom. To nije dijete koje smijete ostaviti da noću plače - kako preporučuju neke odgojne metode. Naprotiv, tek će uz vašu blizinu i osjećaj emotivne topline izgraditi osjećaj sigurnosti i postati stabilna osoba. Dijete voli biti dio veće cjeline u kojoj se osjeća zaštićeno, ali ne čezne za tim da bude u središtu pozornosti.

Vodeni Mjesec pojačava maštu i kreativnost, pa će vaše dijete biti sklono crtanju, pjevanju, slušanju glazbe, pričama. Dajte mu priliku da se okuša u kreativnim aktivnostima. Kod senzibilnog djeteta s Mjesecom u vodenom znaku s vremenom potičite njegovo osamostaljivanje. To će biti lakše ako mu u prvim godinama života učvrstite osjećaj emotivne sigurnosti dajući mu bezuvjetnu ljubav.

Dijete s Mjesecom u Raku najviše treba vašu blizinu. Učvrstit ćete njegov osjećaj sigurnosti ako ste uvijek tu za njega i ako mu otvoreno pokazujete nježnost i ljubav. Tako ćete mu pomoći da izgradi emocionalnu sigurnost, što je njegova najvažnija motivacijska potreba. Najvažnija potreba djeteta s Mjesecom u Škorpionu jest da stekne iskustveno znanje o tome kako svijet oko njega funkcionira, jer ga sigurnim čini osjećaj da ima kontrolu. Intuitivno zna što vi volite a što ne volite, pa će to znanje primijeniti da bi se još čvršće povezalo s vama. To je vrlo pronicljivo dijete koje rado otkriva skrivene stvari. Dijete s Mjesecom u Ribama vrlo je intuitivno, često će odlutati u svjetove mašte, boja, glazbe ili bajki. Izmišljeni svjetovi za njega su jednako stvarni kao fizički svijet oko njega. Njegova motivacijska potreba je potreba da osjeti bezuvjetnu ljubav i pripadnost obitelji. Jednostavno ga treba voljeti svim srcem.

Mjesec u Ovnu, Lavu ili Strijelcu

Djeca s Mjesecom u vatrenim znakovima vrlo su aktivna, bučna i ekstrovertirana. Njima je važno da mogu istraživati svijet i otkrivati svoju snagu i sposobnosti, a na vama je da se pobrinete da to čine na siguran način. Vrlo su otvorena i vesela i vole privlačiti pozornost. Nećete ih često naći kako mirno sjede i crtaju, već stalno traže nove izazove na toboganu, s loptom, u stalnoj želji da ih nekamo vodite, u bučnim igrama s vršnjacima. Idealna aktivnost za njih je sport. Htjet će samostalno raditi mnogo toga čemu nisu dorasli, pa ih morate zaštititi od neustrašivosti i osjećaja da sve smiju i mogu. Nisu baš poslušna i morat ćete se potruditi da ih naučite najvažnijim društvenim pravilima. Kod djece s vatrenim Mjesecom vaš je zadatak obuzdati neposlušnost i sebičnost, ali tako da ne ugušite njihovu samostalnu narav. Razvijajte njihov osjećaj za druge, ohrabrujte ih da surađuju s drugima.

Ako vaše dijete ima Mjesec u Ovnu, vrlo je nestrpljivo u ostvarenju svojih potreba. Glasnim plačem i na sve moguće načine skretat će pozornost na sebe i natjerati vas da brzo reagirate i da mu što prije ispunite želje. Najvažnija mu je potreba da dokaže snagu i nametne svoju volju. Predvodnik je i želi da sve bude po njegovom. Vaš mališan s Mjesecom u Lavu najviše treba vaše odobravanje i pohvale. To je dijete koje voli da mu pokažete osjećaje, voli velike geste i izjave kojima iskazujete ljubav. Pokažite mu da je za vas posebno i najvažnije na svijetu, to će ga učiniti sigurnim i sretnim. Dijete s Mjesecom u Strijelcu od malih nogu želi istraživati svijet. Svoja otkrića i znanje željet će podijeliti s vama. Važno mu je da bude u pravu! Pitajte ga za mišljenje, razgovarajte s njim i pokažite mu da prihvaćate stavove nastale u toj pametnoj glavici.

Mjesec u Blizancima, Vagi ili Vodenjaku

Ako vaše dijete ima Mjesec u zračnim znakovima, Blizancima, Vagi ili Vodenjaku, vrlo je znatiželjno i otvoreno prema okolini. To je dijete koje je svjesno drugih. Ne voli biti samo, rijetko kad će se samo zaigrati, uvijek želi interakciju s vama ili vršnjacima. Brzo i lako uči, lako se sprijateljuje, razgovorljivo je. Dobro se snalazi u vrtiću jer voli sudjelovati u grupnim aktivnostima. Spremno pomaže drugoj djeci kad zatreba. Djeca s Mjesecom u zračnim znakovima vrlo su aktivna, ali poslušna djeca koja vole da im objasnite što želite od njih i naučite ih nečem novom.

To su pametne glavice koje profitiraju ako ih u ranoj dobi upišete na strani jezik, dramsku ili lutkarsku radionicu. Vole da im čitate prije spavanja, vole slikovnice, slagalice i mozgalice, knjižnice i kazališne predstave. Vaš je zadatak da im otvorite svijet i pokažete mu njegovu raznolikost. Osjećaj da se dobro snalaze u svijetu, kontakti s vršnjacima i drugima daju im osjećaj sigurnosti.

Mjesec u Blizancima opisuje izrazitu potrebu za komunikacijom. Od malih nogu razgovarajte s njim, imenujte stvari, opisujete mu svijet koji ga okružuje i učinit ćete ga sretnim. Zapamtite da mu znanje daje osjećaj sigurnosti. Vaše dijete s Mjesecom u Vagi instinktivno će vam željeti ugoditi. To je malo umiljato janje koje zna osvojiti ljude. Njegov osmijeh razoružava, vrlo je poslušno i pristojno. Njegova je motivacijska potreba da bude prihvaćeno. Stoga se to dijete lako snalazi u različitim situacijama i od malih nogu zrači privlačnošću i šarmom. Vaš mali Mjesec u Vodenjaku vrlo je samostalno i posebno dijete. Zanimaju ga stvari o svijetu oko njega koje većina druge djece ne primjećuje, pa vrlo rano postaje pravi mali istraživač. Vaše dijete ne boji se biti drugačije, hrabro slijedi svoje ideje. Voli pomagati drugima, a motivira ga potreba da se na neki način istakne među drugima, da bude posebno, da pokaže svoju originalnost.

Mjesec u Biku, Djevici ili Jarcu

Mališani s Mjesecom u zemljanim znakovima, Biku, Djevici ili Jarcu vrlo su stabilna i smirena djeca. S njima nećete imati problema kad se radi o hrani ili spavanju. Vole dnevnu rutinu i vrlo su zadovoljni kad se sve odvija na poznat način. To su vrlo taktilna djeca kojoj je važan dodir. Možda će željeti da ih kao bebe više držite u naručju, a kad malo narastu vole se maziti i osjećaju se sigurno u vašoj blizini. Vjerojatno će imati igračku ili predmet od kojeg će se nerado odvajati. Svijet oko sebe istraživat će dodirom, pa ćete ih teško izvući iz pješčanika, plićaka na moru ili odvojiti od kućnog ljubimca. Vole prirodu i životinje. Poslušna su djeca koja prihvaćaju pravila.

Ipak, osjećaju određeni oprez prema novim stvarima i mogu biti vrlo izbirljiva. Važno im je da osjete da mogu kontrolirati fizički svijet oko sebe, da u njemu postoje čvrste i pouzdane stvari i običaji koji im daju osjećaj sigurnosti. Ohrabrite ih na dijeljenje s drugima jer mogu biti posesivna. Vaš je zadatak i da im pružite uredan život i ohrabrite ih da mijenjaju navike i istražuju svijet.

Dijete s Mjesecom u Biku osjeća sigurnost u poznatom okruženju i poznatim stvarima. To je dijete koje voli lijepe stvari, udobnost, toplinu, hranu. Vrlo je umiljato i mazno. Sretno je kad osjeća vašu fizičku blizinu i pripadnost obitelji. Njegova je motivacijska potreba stvaranje i čuvanje stabilnosti. Dijete s Mjesecom u Djevici trudit će se da upije i što prije usvoji sve ono čemu ga učite. Pametna je to i izbirljiva glavica. Motivira ga potreba da nauči i pronađe najbolji i najlakši način organizacije svog malog svijeta. Kad zna da je sve dobro napravilo, kad zna kakve reakcije može očekivati od okoline, imat će osjećaj sigurnosti i osjećaj da kontrolira svoju životnu sredinu. Dijete s Mjesecom u Jarcu izvanredan je promatrač svijeta oko sebe. Vrlo brzo uočava pravila koja donose prihvaćanje i želi napraviti sve kako treba da bi dobilo pohvalu. Od malih nogu htjet će raditi ozbiljne stvari, pa će vam “pomagati” u poslovima. Pokazuje puno inicijative i želje da samo pokreće događaje. Prihvatite ga ne kao nejako dijete, već kao ravnopravnu osobu i učinit ćete ga sretnim.

Tekst: Arhiv Roditelji.hr

Foto: Shutterstock

Najnovije