Vrijeme čitanja priče je posebno vrijeme u danu. Kad osjetite potrebu da budete malo sa svojim djetetom, da provedete neko ugodno i korisno vrijeme u interakciji s njima. Čitanjem u djetetu, dok je još maleno, potičete osjećaj uzajamnosti i bliskosti - dajete mu sigurnost da ima roditelja 'samo za sebe'. Dijete uči prepoznavati i razumijevati vlastite i tuđe osjećaje i stanja, uči se uživljavati, suosjećati. Kroz čitanje različitih sadržaja upoznaje socijalne i moralne norme te razumije socijalne uloge.

No dijete slušajući roditelja kako mu čita razvija govor i percepciju, pamćenje, razvija kreativnost i kritičko razmišljanje. Kada samo počne čitati, usvajajući pisani sadržaj, ulazi u proces zaključivanja te usvaja nove pojmove.

Ako ovih dana sa svojim mališanom 'naletite' na Interliber, dopustite mu da si i sam odabere neke naslove koji su baš njemu zanimljivi. Donosimo vam nekoliko prijedloga koji će možda zanimati vas ili vaše dijete, a nalaze se na štandu Mozaik knjige.

Druga slikovnica našeg popularnog glumca Slavka Sobina: Šapice i tajna zelene loptice

Nakon velikog uspjeha slikovnice Šapiceautora Slavka Sobina, koja je u rekordnom roku osvojila srca mališana i njihovih roditelja, objavljena je druga koji donosi nove priče neodoljive pseće družine. „Šapice i tajna zelene loptice“ divna su i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje djecu treba naučiti u najranijoj dobi. 'Kad radiš dobre stvari, e onda stvaraš bolji svijet. A kad osjećaš da stvaraš bolji svijet, onda se nikome ne moraš time hvaliti. Onda to može biti tvoja tajna. Dobrota je nešto što nosiš u sebi i iz nje djeluješ i radiš čarobne stvari.'
šapica
Mrš i Dona najbolji su prijatelji i sada žive zajedno. Jako se vole, ali još uvijek uče jedno od drugoga. Mrš je veseo pas kojem ne treba ništa osim slobode, a Dona iako kućni pas, zna kako se rješavaju međuživotinjski odnosi u parku. Zahvaljujući tomu, udruženim će snagama riješiti mnoge neobične stvari koje se događaju na igralištu, pa čak i onu najstrašniju: suočit će se sa psom od kojeg svi strahuju, a zove se – Vuk! Prva slikovnica Šapice u manje od godinu dana dobila je svoje drugo izdanje, a prošlo je punih deset godina od kada je kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin napisao predstavu Šapice koja je osvojila najmlađu publiku. Nakon kazališnih dasaka, ova bezvremenska priča o prijateljstvu dobila je svoje mjesto i na policama knjižnica, knjižara i brojnih domova. Sobin je rođen u Splitu, studirao u Los Angelesu, a vratio kući jer mu je doma najljepše. Voli obitelj, prijatelje, pse i prirodu. U svojoj karijeri ističe nagradu za Srce na sceni. Projekt s mladima s cerebralnom paralizom koji je dan danas njegov najveći životni ponos. Omiljene četveronožne junake ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino, koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom.

David Litchfield i Smriti Halls: Duga poslije kiše

David Litchfield svojim ilustracijama opet osvaja srca milijuna djece i njihovih roditelja diljem svijeta svojom novom slikovnicom Duga poslije kiše. U velemajstorskom uratku Litchfield opet budi snažne emocije na najjednostavniji način, kroz priču o ljubavi, obitelji i prijateljstvu. Riječ je o toploj i dirljivoj slikovnici koja uz očaravajuće ilustracije neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
Duga poslije kiše
Usred oluje, kiše i gromova teško je spaziti dugu i šarene, vesele boje. Ali, uz malo hrabrosti, vjere i pomoći dobrih prijatelja, uvijek postoji izlaz iz tame. Uživajte u ovoj prekrasnoj slikovnici koja nam pokazuje da, iako se katkad tako ne čini, uvijek postoji nada, vjera, ljubav i svjetlo na kraju tunela. Samo trebate vjerovati u sebe i osloniti se na pomoć prijatelja…

Za tekst ove predivne slikovnice zaslužna je Smriti Halls. U toploj priči o hrabrosti, promjenama, njihovu prihvaćanju i nastavljanju sa životom, djevojčica i njezina lisica moraju proputovati kroz strašna i mračna mjesta te proživjeti izazovna olujna vremena da bi stigle do prekrasnog i šarenog svijeta na drugoj strani. Usput nalaze prijatelje koji će ih voditi i podržavati na njihovu putu, a kad svane novi dan, pun je svjetla, života i obećanja. Svima koji prolaze kroz teško razdoblje u životu ova uzbudljiva, prekrasno ilustrirana slikovnica pomoći će da pronađu optimizam i u najmračnijim vremenima. Prijevod na hrvatski jezik potpisuje Boris Nazansky.

Novom slikovnicom Duga poslije kiše Litchfieldove inspirativne priče dobile su dostojnog nasljednika. Davidova prva slikovnica Medo i klavir osvojila je Waterstones nagradu za dječju knjigu u kategoriji slikovnice te postala međunarodni bestseler, a nadahnuta je njegovom ljubavlju prema glazbi, šumama i pjesmom Little Room dvojca The White Stripes. Osim slikovnice Medo i klavir, na hrvatski su prevedene Pas i violina, Djedov tajni div, Svjetlo na pamučnoj stijeni i Medo, klavir i koncert malene medvjedice.

David Litchfield počeo je crtati dok je bio vrlo mlad. Njegovi ilustratorski junaci, koji su najviše utjecali na njega, jesu Albert Uderzo, Sylvain Chomet, Jon Klassen i Shaun Tan. U stvaranju svojih jedinstvenih umjetničkih djela, kojima dočarava ozračje, primjenjuje različite tradicionalne tehnike i različite elemente sastavlja pomoću Photoshopa, kako bi stvorio opsežne, dramatične prizore.

Urnebesno smiješna slikovnica genijalnog Davida Walliamsa: Mala čudovišta

Mala čudovišta je nova fantastično duhovita slikovnica autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovoj knjizi pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegova su djela prevedena na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka njegovih knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. Njegove su knjige prevedene na 53 jezika i prodane u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajaju mnogobrojne pohvale kritičara. Njegov najnoviji roman, Zvijer iz Buckinghamske palače, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazi već rekordnih 130 tjedana!
mala čudovišta
Ovu nadrealnu bajku ilustrirao je čudesni Adam Stower, a za urnebesno zabavan prijevod zaslužan je Ozren Doležal. Mala čudovišta je dvadeseta knjiga objavljena u Hrvatskoj jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti.

Ovo je savršen dar za mlađu djecu, koja će se bez sumnje hihotati iz stranice u stranicu.

Tekst: Mozaik knjiga

Foto: Mozaik knjiga, privatni arhiv Slavko Sobin