Dan očeva, koji u Hrvatskoj obilježavamo 19. ožujka, sjajna je prilika da i njima posvetimo više pažnje kao ravnopravnim roditeljima, ali i da sve one koji to još uvijek nisu, potaknemo da se što više angažiraju u odgoju svojih mališana. Ne kaže se uzalud da gotovo svatko može biti otac, ali samo onaj tko to želi, može biti tata! Ovo je priča za sve očeve koji već jesu, ali i one koji svojoj djeci žele biti tata!

View this post on Instagram

A post shared by DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Naime, baš na Dan očeva, započinje odbrojavanje do početka jedinstvenog međunarodnog događanja usmjerenog isključivo tatama i njihovoj djeci. Radi se o virtualnom sportskom natjecanju u tri discipline pod nazivom Dadathlon, koje upravo u ovo vrijeme zdravstvene krize, pruža djeci i njihovim očevima priliku za zajedničkim provođenjem vremena i prijeko potrebno društveno povezivanje na daljinu. Dadathlon je skup tri virtualna natjecanja diljem Europe za tate i njihovu djecu, koje započinje trčanjem u travnju, zatim se nastavlja bicikliranjem u lipnju te završava pješačenjem/planinarenjem u rujnu. A sve to s ciljem jačeg povezivanja očeva i djece kroz pripremu i samu utrku te boravak na svježem zraku uz bavljenje fizičkom aktivnošću. Idealna kombinacija za provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena očeva i djece, zar ne?!

View this post on Instagram

A post shared by DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Ovim događanjem neprofitna organizacijaDaddyhood Europe želi podići svijest o važnosti prisutsva te aktivne uloge oca u odgoju djeteta. Ako ste propustili, ovdje čitajte o prošlogodišnjem sudjelovanju Daddyhooda na svjetski poznatom Ekiden maratonu. Tada je šest tata (zajedno s bebama u dječjim kolicima) otrčalo ukupno 42 km u 5 različitih europskih zemalja istovremeno. Upravo to ih je potaknulo da ove godine organiziraju vlastito natjecanje, s tri različite discipline, čime je omogućeno sudjelovanje većem broju očeva s različitim interesima. 

Iza svega ovog stoje dva oca, točnije dvojica tata - ThomasPickelner iz Švedske i Marino Manzoni, Hrvat s belgijskom adresom. "Cilj nam je između ostalog i inspirirati druge vlastitim primjerima, educirati buduće tate te stvoriti čvrstu međunarodnu zajednicu tata, koji će se međusobno podržavati kroz razmjenu iskustva i savjeta. Ideja da osnujemo ovu organizaciju nastala je nakon što smo i sami iskusili koliko su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko trudnoće, poroda, odgoja i roditeljstva te kako društvo gleda s čuđenjem na one koji se žele potpuno posvetiti brizi o svojim bebama i djeci. Osim toga shvatili smo da nam kao mladim neiskusnim očevima nedostaje specijalizirane literature, tečajeva, sportskih sadržaja i aktivne zajednice s kojom bi razmjenjivali iskustva bez predrasuda", slažu se Thomas i Marino, tata koji je napustio respektabilnu karijeru da bi bio sa svojom kćerkicom. Njegovu uistinu inspirativnu priču, donosimo vam sutra, na sam Dan očeva.

View this post on Instagram

A post shared by DaddyHood (@daddyhoodeurope)

U nastavku pak doznajte više o potpuno besplatnom virtualnom sportskom natjecanju - Dadathlonu

Pravila Dadathlona

Natjecanja su osmišljena tako da budu potpuno prilagođena sudjelovanju djece razne dobi, a usto su potpuno besplatna, vrlo fleksibilna i u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako bi i tate s manjom djecom mogli sudjelovati, rekviziti kao što su kolica za trčanje, dječja sjedalica ili nosiljka za bebe se podrazumijevaju. 

S obzirom na to da se radi o virtualnim natjecanjima, od kojih svako traje 7 dana, nisu određene lokacije kao ni smjer kretanja te svaki sudionik sam odabire mjesto za početak i završetak utrke. Time događanja udovoljavaju mjerama i preporukama distanciranja u vrijeme pandemije.

Pravila su također prilagođena obiteljskim rasporedima i usklađena potrebama djece. Sudionici se tako mogu prijaviti na cijeli Dadathlon (sve tri discipline) ili na pojedine discipline koje im se sviđaju. Tate i djeca sami mogu odabrati jedan dan unutar perioda od 7 dana kada im najviše odgovara odraditi utrku.

Cilj Dadathlona

Kako smo već i ranije spomenuli, cilj ovih utrka jest povezivanje tata s djecom (kroz pripremu ali i samu utrku), a ne postizanje najboljeg vremena na natjecanju. Bit će tu i vrijednih nagrada koje će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije fotografije koje sudionici mogu poslati emailom ili objaviti na društvenim mrežama uz oznake @daddyhoodeurope te #DaddyHoodDadathlon.

Prijava te rezultati Dadathlon natjecanja bilježit će se putem on-line platforme, što omogućuje međunarodnu povezanost, stvara širu zajednicu očeva i mrežu podrške. "Neki od prijavljenih timova već sada vježbaju trčeći ili na svojim biciklima što nas iznimno raduje pošto je to kvalitetno, zabavno i zdravo provedeno vrijeme između tata i djece", govori nam tata Marino te poručuje: "Htio bih potaknuti što više tata da se priključe ovom natjecanju i da osjete da su dio jedne međunarodne inicijative koja ih podržava".


"Ljudi mogu naći sto izgovora zašto se ne prijaviti na ovo natjecanje, no osim benefita za odnos tate i djeteta i njihovo provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena, ", za kraj nam je kazao tata Marino. 

natjecanje je potpuno besplatno. Iznimno smo ponosni što smo sve uspjeli organizirati bez budžeta. Naime, sponzori će osigurati nagrade za sudionike te smo dobili pravo na korištenje platforme za prijave i bilježenje rezultata, a onaj tko želi može nam donirati 5, 10 eura za daljnje projekte. Naime, mi smo registrirani isključivo kao neprofitna organizacija te svaku donaciju koristimo isključivo za daljnji rad organizacije, što nam jasno stoji i u statutu. I nas dvoje tu nemamo baš nikakve financijske koristi. Samo želimo da tate znaju da nije sramota trčati s djecom, već nešto što bi trebalo biti jako fora!

Tate, ne propustite se prijaviti za ovo sjajno virtualno sportsko natjecanje, a mame i tate svakako nas čitajte i sutra, kada ćemo objaviti priču Marina Manzonija. 

Tekst: J. S. Č. 
Foto: Dadyhood Europe