Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie Harris-Taylor željela istražiti u svojoj sada već viralnoj seriji portreta za Milk

 dojenje

"Ovo nije vodič za dojenje ni na koji način, ali nadam se da će žene koje doje, koje se tijekom tog procesa suočavaju s puno pozitivnih, ali i negativnih emocija, shvatiti da nisu same. Nekim će ljudima to možda biti nekako grubo… O ženskim grudima najčešće se govori u seksualnom kontekstu, zaboravljaući njihovu primarnu ulogu. Ovdje sam željela prikazati upravo to iskonsko, prirodno, s malo više detalja nego smo naviknuli vidjeti", rekla je fotografkinja Sophie Harris-Taylor, koja je snimila seriju fotografija o dojenju za Milk.

Najizazovniji dio dojenja steći je povjerenje u to da dojite javno, kaže fotografkinja, koja je svojim objektivom prikazala do sada, vjerojatno, najimpresivnije i najrealnije slike dojenja.

"Prije nego što sam dobila sina, i ja sam, kao i mnoge druge žene, željela dojiti. Slike koje sam viđala prikazivale su dojenje na prilično generički i neinformativan način. Htjela sam "otvoriti raspravu", ali ne u smislu za ili protiv dojenja, već sam željela da majke podijele svoje istinite priče u udobnosti svojih domova. Ovo je pravo vrijeme da se o jednoj istinskoj, najosnovnijoj funkciji, razgovara na istinit i transparentan način", rekla je Sophie Harris-Taylor.

Evo samo nekih iskustava mama koje "privela" pred svoj objektiv.

"Prvih 8 tjedana dojenje je bilo vrlo naporno za mene. Moja kći se hranila jako dugo, no i nakon toga nije izgledala sretno i zadovoljno. Neprestano sam ispitivala svoju sposobnost, mučila se s bolnim bradavicama, iscrpljenošću i sveopćom nelagodom. Izgradila sam potpuno negativan odnos prema dojenju, a istodobno nisam željela prestati dojiti", rekla je Thea.

"Volim dojiti, volim taj osjećaj blizine, kako se naše oči susreću i taj osjećaj kože na koži. Dojeći mogu isključiti svu tugu, a ono mi daje sigurnost, jer znam da dijete dobiva sve hranjive tvari, dobre bakterije i antitijela koja joj trebaju za optimalno zdravlje. Dojenje je također povećalo moje samopouzdanje. Osjećam da je moje tijelo moćno", kaže Anna.

"Možete pročitati svaku knjigu o dojenju, ići na milijun tečajeva, imati savršene bradavice, a još vam uvijek može biti teško. Osjećaj neuspjeha da nisam mogla dojiiti te da sam se puna tri mjeseca mučila s izdajanjem, progana me još i danas. Bilo je krvavo teško. Razboljela sam se, dobila infekciju mokraćnog mjehura i mastitis. Vjerojatno ću uvijek osjećati krivnju što nisam bila u mogućnosti dojiti", rekla je Lizzie.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Najnovije

Najpopularnije