Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvaranje škola i koronavirus: kako online nastava funkcionira u Italiji i što su nam odgovorili iz našeg ministarstva?

"U proteklih tjedan dana razradili smo nekoliko mogućih scenarija po pitanju održavanja nastave u slučaju da koronavirus uzme većeg maha. Iako ta situacija trenutno nije izgledna, na nju moramo biti spremni, stoga sam obavijestila ministra Beroša da su u tijeku pripreme za mogućnost izvođenja nastave online. Iako ne očekujemo da će se takav scenarij dogoditi naša je dužnost da brinemo o funkcioniranju sustava, da imamo spremne različite opcije koje se mogu aktivirati ako bi to bilo potrebno", poruka je koju je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila na svojoj Facebook stranici povodom epidemije koronavirusa koja je sve do konca ožujka zatvorila sve škole u Italiji, žarištu epidemije u Europi. Što bi se dogodilo kada bi Hrvatska, poput Italije, bila prisiljena zatvoriti škole, pitaju se roditelji hrvatskih školaraca, koji su već u "minusu" s nastavnim satima, s obzirom na nedavni štrajk prosvjetnih radnika.

Iako ministrica tvrdi da imaju nekoliko scenarija za odvijanje nastave online, s konkretnim podacima još nisu izašli u javnost, a i površni poznavatelji hrvatskog obrazovnog sustava skeptični su prema toj opciji. Naime, mnogi učenici, nažalost, nemaju mogućnost praćenja nastave putem interneta, tableti koje je jedan dio učenika trebao dobiti u sklopu "škole za život", još nisu u funkciji, a roditelji s pravom postavljaju i pitanja tko će nadzirati to obrazovanje te kako će oni najmlađi bez pomoći roditelja uopće pratiti online nastavu ako do nje dođe. Osim toga, što ako u jednoj obitelji ima više školaraca koji istodobno moraju pratiti različita predavanja na jednom kućnom kompjuteru, putem kojih će se to platformi održavati i može li sustav sve to izdržati u tehničkom smislu, s obzirom da su se u prošlosti - primjerice, tijekom upisa u srednje škole - događali padovi sustava zbog preopterećenosti mreže.

Nadamo se da takav scenarij neće biti potreban te da će se situacija s koronavirusom smiriti, no zanimljivo je vidjeti kako to izgleda u Italiji, gdje će škole, prema trenutačnim informacijama, ostati zatvorene do konca mjeseca. U Italiji nema nacionalnog plana, a vlasti su morale improvizirati kako bi nastavili nastavu koristeći školske digitalne platforme i usluge poput Skypea ili Google učionice.  Mnoge škole imaju web stranice i grupe za e-poštu ili elektroničke poruke koje su omogućile nastavnicima i učenicima da ostanu u kontaktu.

"Škola ima elektronički registar i učenicima šaljem posao koristeći e-poštu i WhatsApp", rekla je za Reuters Flavia Santonico, učiteljica jedne srednje škole u Bologni. Marco De Rossi, voditelj talijanske tvrtke WeSchool, koja razvija obrazovne platforme, rekao je da je tvrtka prošlog tjedna zabilježila trostruki skok prometa na svojim platformama, sa 590.000 aktivnih korisnika. Ministarstvo obrazovanja apeliralo je na škole da podijele svoja iskustva kako bi se lakše prilagodili zatvaranju škola i pomogli u učenju na daljinu. Prema pisanju talijanskih medija, dojmovi roditelja su dvojaki. Domaća zadaća nekako i funkcionira, ali još nije bilo puno virtualnih predavanja. Čak i učitelji koji kažu da je sustav dobro funkcionirao brinu se hoće li učenici uspjeti učinkovito učiti izvan uobičajenog ritma učionice.

U kineskom Wuhanu, odakle je epidemija koronavirusa krenula, nastava se održavala preko aplikacije DingTalk.  Djeca, nerijetko pametnija i od odraslih i od tehnologije, shvatili su da, ako u App Storeu dovoljno puta ocijene aplikaciju s jednom zvjezdicom, ona će biti uklonjena kao - beskorisna. Tako su joj praktički preko noći "srozali" ocjenu s 4,9 na 1,4, zbog čega je aplikacija nakratko nije bila u funkciji.

"Online nastava nije novost u našem obrazovnom sustavu. S obzirom na to da sustav mora funkcionirati, scenariji se razrađuju za različite situacije te ćemo s detaljima pravovremeno izaći u javnost. Ministarstvo prati situaciju te će reagirati u skladu s odlukama Kriznog stožera civilne zaštite RH", odgovorili su na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja oko modaliteta eventualne provedbe online nastave u Hrvatskoj.

U međuvremenu je Stožer civilne zaštite Istarske županije od Vlade tražio da se na određeno vrijeme suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u njihovoj županiji kako ne bi došlo do eskalacije.

Tekst: D. P.

Fotografija: Profimedia

Najnovije