Ove godine najveći znanstveni tulum u Europi odvija se u petak 27. 9. 2019. od 17 do 22 sata. U Zagrebu se cijeli program odvija na Europskom trgu i tunelu Grič, a ruđerovci su opet pripremili sjajan program! Uz šarene pokuse, svjetleće štapiće, zeleni vodik, čestice, DNA i viruse, iznenađenje večeri je ruđerovski glazbeni eksperiment upečatljivog naziva 'The Impact Factor'!

Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., a za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zaduženo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje koordinira čak 18 partnerskih institucija diljem Hrvatske.

Noć istraživača organizira se kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije svakako je i povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

europska-noc-istrazivaca-2019

U Zagrebu se program odvija na Europskom trgu i tunelu Grič, a za sjajan program pobrinuli su se istraživači Sveučilišta u Zagrebu, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Instituta za društvena istraživanja, Institut za fiziku i Instituta Ruđer Bošković.

Znanstvenici IRB-a dočekat će sve posjetitelje u 'Ruđerovom interaktivnom laboratoriju' kojeg će za ovu priliku postaviti pod štandom na zagrebačkom Europskom trgu. Pripremili su sjajne pokuse kojima će otkrivati tajne DNA, kemiju svjetlećih štapića, kako popraviti stanice, ubrzavati čestice te kako iskoristiti vodik kao zeleni izvor energije.

Posebno iznenađenje večeri bit će na glavnoj pozornici gdje će nastupiti bend ruđerovaca upečatljivog naziva 'The Impact Factor'. Ovaj ruđerovski glazbeni eksperiment čine znanstvenici i zaposlenici Instituta Ruđer Bošković, a za petak su pripremili bogati ‘zeleni’ glazbeni repertoar. Ovaj eksperiment glazbenih hitova na temu ekologije nikako se smije propustiti!

Posjetitelji će u svim gradovima moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima na otvorenom, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih isječaka.

Čekamo vas u petak 27. 9. 2019. od 17 h na Europskom trgu u Zagrebu!

Za više informacija o samome projektu svoje upite možete poslati na email, a program manifestacije u Zagrebu dostupan je na web stranici.

europska-noc-istrazivaca-2019

Tekst i foto: https://www.irb.hr; Fb