Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kjel - crni labud koji traži svoj put do sreće i ljubavi

Na popisu lektire za drugi razred nalazi se ova zanimljiva bajka ilustrirana na vrlo neobičan način zahvaljujući našoj talentiranoj ilustratorici Ani Kadoić

Kjel, crna labud-ptica romantična je bajka o crnom labudu, ljubavi i prijateljstvu hrvatskog nagrađivanog pisca Želimira Hercigonje koja je prošle godine dobila i novo ruho zahvaljujući ilustratorici Ani Kadoić.

Radnja, koja podsjeća na priču o ružnom pačetu, prati crnog labuda Kjela u dalekoj nordijskoj zemlji koji se već svojim rođenjem razlikuje od ostalih labudova. Iako je njegova posebnost privlačila pažnju brojnih labudica, mužjaci mu nisu bili nimalo skloni. Kjel je dugo trpio njihovo zlostavljanje, sve dok jednog dana nije odlučio tu agoniju prekinuti i potražiti sreću negdje drugdje...

“Kjel, tako se zove naš crni labud, nije bio svjestan da se izdvaja od drugih ptica svojega jata. Mladi je labud toliko plijenio ljepotom da su srca slobodnih labudica ustreptala pri svakom pogledu na savršenu crnu pojavu.”

Želimir Hercigonja ponajviše piše za djecu. Cijenjeni je hrvatski dječji pisac koji se posebno afirmirao svojom bajkovitom prozom koju je hrvatska književna kritika još davnih dana ocijenila izvrsnom, odnosno značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni. Njegove zbirke bajki Bajkovnica, Srebrnasta nit snova i Vladar ledene osame smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke. Njegovih pet djela uvršteno je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – Prašnjavko, Kjel, crna labud-ptica, Vodenjak i stara kruška i Poštar Zeko Brzonogi – te jedna za šesti razred – Tajni leksikon.

Ana Kadoić od 2003. aktivno ilustrira književna djela za djecu, surađuje s mnogim izdavačima u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Ilustrirala je više od 40 slikovnica i školskih udžbenika. Od 2003. aktivno se bavi ilustracijom za djecu, surađuje s mnogim izdavačima u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Ilustrirala je više od 40 slikovnica i školskih udžbenika. Godine 2005. dobila je nagradu publike „Ovca u kutiji” za ilustracije slikovnice Semafor Filip, 2011. nagradu „Lice knjige” za naslovnicu knjige Puna vreća laži Sanje Lovrenčić, 2012. nagradu „Lice knjige” za ilustracije slikovnice Kod bake (samostalna naklada, 2012., Zagreb), a 2015. nagradu „PišiRiši” Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade za ilustracije knjige Crvena jabučica Nine Vađić. Godine 2016. dobiva posebnu pohvalu „Grigor Vitez” za ilustracije slikovnice Crvena jabučica Nine Vađić. Godine 2017. dobiva nagradu „Grigor Vitez” za ilustracije u slikovnicama Petar i tramvaj i Što rade odrasli.

Izdavač: Ljevak, 2018.

https://www.facebook.com/ljevak.hr/

http://www.ljevak.hr/

Instagram: ljevak_knjige

Cijena: 89 kn

Tekst: I.T.

Ilustracije: Ana Kadoić

Najnovije

Najpopularnije