Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Široka lepeza dječjih knjiga za one kojima je to najpotrebnije

Međunarodni dan dječje knjige savršen je dan za početak humanitarne akcije "Daruj knjigu" i to dobru knjigu Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži. Sudjelovati je jednostavno - pogledajte popis knjiga i darujte svoj ...

 popis knjiga za akciju

Svjetski dan knjige, koji se održava 23. travnja, poseban je dan za sve ljubitelje pisane riječi. Kako bi proširile ljubav prema knjigama, mnoge će knjižare, knjižnice te kulturne ustanove na ovaj dan organizirati i posebne manifestacije, poput promocija raznih autora, radionica pisanja i crtanja, dok će zainteresirani najdraže naslove moći nabaviti i po posebnim cijenama. Večer je, pak, rezervirana za one nešto veće knjigoljupce koji će u Noći knjige, koja se održava istoga dana u kasnijem terminu, u velikom broju pohoditi knjiške lokacije po uzoru na Noć muzeja, te uživati u raznim kvizovima, projekcijama i razgovorima s autorima.

Ove je godine Hoću knjigu ljestvicu odlučio podići na novu razinu te popularnost i posjećenost svojih knjižara iskoristiti za viši cilj – onaj humanitarni. Po uzoru na globalnu organizaciju Svjetskog dana knjige te Noći knjige, Hoću knjigu osmislio je „Daruj knjigu”, dobrotvornu akciju prikupljanja knjiga koje će se donirati Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži. Knjige će prikupljati u svojim knjižarama u posebnim kutijama u periodu od 1. do 23. travnja, a na samu Noć knjige će objaviti koliko su naslova prikupili. A cilj je svakako ambiciozan. Kako bi svaka ustanova dobila po dvadesetak primjeraka u kutijama bi se trebalo skupiti oko 1000 naslova . I to ne bilo kakvih, nego s pomno kreiranog popisa.

Na popisu su se našli sami klasici

Tu su naslovi poput Ježeve kućice i Malog princa, poučni naslovi poput Bontona za mlade i Oceanologije, ali i noviteti te iznimno popularni naslovi, poput Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Čuda te Genijalne prijateljice, na temelju kojih su nastali rado gledani filmovi i serije. Ovaj popis od 20 knjiga osmišljen je za tri grupe uzrasta između 5 i 18 godina, a cijene naslova kreću se od 15 pa sve do 195 kuna, stoga će svaka zainteresirana osoba moći donirati onaj naslov koji će biti u mogućnosti. Knjige će se prikupljati u svim knjižarama lanca Hoću knjigu u posebno označenim kutijama, no to ne znači da ih izričito morate kupiti baš tamo.

 popis knjiga za akciju „Privatne osobe koje će sudjelovati u akciji neke će naslove pronaći na svojim policama, neki će možda svratiti u antikvarijat, neki na rasprodaju. Nije bitno otkud će knjige doći niti one nužno moraju biti iz naših knjižara. Ono što je važno napomenuti je da one moraju biti u dobrom stanju kako bi ih djeca mogla nesmetano čitati, a odluče li se potencijalni donatori knjigu nabaviti upravo u našim knjižarama, u sklopu ove akcije moći će ih nabaviti s 20% popusta, kojih se Hoću knjigu odriče kako bi podržao akciju, uz naslove koje ćemo i sami donirati”, ističe Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.

Akciju su podržali renomirani izdavači koji su uz Hoću knjigu kreirali sam popis – Begen, Egmont, Fokus, Ljevak, Mozaik, Naša djeca, Planet Zoe, Planetopija, Profil i Školska knjiga – te donirali određenu količinu naslova koji su se na njemu našli. Iz tog razloga, Hoću knjigu u akciju skupljanja knjiga kreće s već dvjestotinjak prikupljenih knjiga, a ostatak je na vama.

Proučite popis knjiga, pogledajte svoje police i davno zaboravljene kutije s knjigama, svratite u knjižaru ili antikvarijat i podržite ovu hvalevrijednu akciju kako bismo zajedno uljepšali mali dio djetinjstva onom najosjetljivijem sloju društva te pozitivno utjecali na njihove navike.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije