Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova glazbeno-scenska predstava za mlade u kazalištu Mala scena

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 19 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku 2, održat će se praizvedba predstave «Leptirove pjesme» autorice Buge Marije Šimić.

Leptirove pjesme predstava je o prijateljstvu, odrastanju, rastancima i glazbi. Dvije djevojke, pjevačicu i plesačicu, povezuje zajednička ljubav prema glazbi, koju svaka interpretira na svoj način. Kroz glazbu se upoznaju, postaju prijateljice i zajedno odrastaju. Trenutak u kojem jedna od njih odlazi živjeti u drugu zemlju, njihovo prijateljstvo stavlja na kušnju. Ponovni susret nakon rastanka može značiti konačan kraj ili novi početak njihovog prijateljstva. Trebaju li nastaviti gdje su završile, početi ispočetka ili više ništa nije kao što je bilo prije? Mlada publika u ovoj će se predstavi, možda po prvi put, susresti s operom i suvremenim plesom, koji praćeni glazbom Dore Pejačević pričaju priču u kojoj će gledatelji svih uzrasta i sami lako prepoznati.

Predstava «Leptirove pjesme» namijenjena je mladima od 10 godina naviše, a osim što se bavi iznimno aktualnom temom, rastancima i odlascima, mladima približava dvije marginalizirane forme – suvremeni ples i operno pjevanje. Predstava je nastavak glazbeno-scenske programske linije koju Mala scena sustavno njeguje od 2013. godine.

Predstavu izvode operna pjevačica Buga Marija Šimić i plesačica Una Matija Štalcar-Furač uz klavirsku pratnju Ane Krajnović.

Uoči praizvedbe predstave Buga Marija Šimić je izjavila: «Ova predstava je svojevrsni eksperiment, Una i ja smo zajednički krenule od čiste nule i igrajući se stvarale priču. U početku sam samo imala ideju o čemu želim pričati, ali kako do toga doći i kako će to na kraju izgledati nisam mogla niti zamisliti. Mislim da ova predstava ima «ono nešto» što će dotaknuti mnoge. Jednostavna je i razumljiva, a s druge strane predstavlja potpuno novu formu na hrvatskoj kazališnoj sceni za mlade. Divno mi je i da smo se Una i ja, nakon što smo zajedno išle u jaslice i vrtić, ponovno susrele i to na pozornici. Može se reći da u privatnom životu živimo ono što igramo na sceni. Vjerujem da će predstava zaintrigirati mnoge gledatelje, srušiti predrasude o operi i suvremenom plesu te stvoriti mnoge nove zaljubljenike u glazbeno kazalište.»

Autorski tim predstave čine autorica Buga Marija Šimić, koreografkinja Una Matija Štalcar-Furač te dramaturginja Nikolina Bogdanović. Pjesme i skladbe Dore Pejačević (izvorno pisane na njemačkom jeziku) izvode se u ingenioznom prijevodu akademika Ante Stamaća. Savjetnica za glazbu je Sofija Cingula, scenografkinja Gordana Svilar, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić, likovno oblikovanje napravile su Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan, a fotograf predstave je Mirko Cvjetko. Producentice predstave su Tena Bosek i Jelena Vignjević. Posebno zahvaljujemo dr. sc. Snježani Banović i Dinki Jeričević na podršci i pomoći pri realizaciji ovog iznimnog projekta.

Predstava «Leptirove pjesme» nastala je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svoja mjesta na prvoj reprizi predstave u nedjelju, 27. siječnja u 11 sati publika može već danas rezervirati online (www.mala-scena.hr) ili telefonski na 01/4683-373.

Od siječnja 2019., uvođenjem nedjeljnih matineja, Mala scena je postalo kazalište koje radi 7 dana u tjednu čime omogućuje publici uživanje u prepoznatljivo različitim kazališnim iskustvima.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije