Mnogim ženama trudnoća i seks nikako nisu spojivi. No ako je s trudnoćom sve u redu i ginekolog nije zabranio odnose, budući roditelji slobodno mogu uživati u intimnosti ako to oboje žele. Dapače, potkraj trudnoće mnogi liječnici savjetuju spolne odnose. Naime, intimnost može potaknuti stvaranje oksitocina, hormona koji kontrolira trudove. Osim toga, sperma može omekšati vrat materice i time potaknuti otvaranje. “Trudnoću treba shvatiti kao prirodno stanje i tako se i ponašati. Dakle, trudnica se može i treba držati svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti, može ostati radno aktivna, baviti se umjereno sportom. Spolni su odnosi dopušteni, ali sve se to, naravno, odnosi na urednu trudnoću”, zaključuje dr. Topalović, specijalist ginekologije i opstetricije.

Ginekolog otkriva kada bi trebalo izbjegavati spolne odnose u trudnoći
Shutterstock Spolni su odnosi dopušteni, ako je trudnoća uredna

Odnosno, ako je trudnici dijagnosticirana predležeća posteljica ili je u trudnoći bilo vaginalnih krvarenja, učestalih infekcija rodnice i mokraćnih putova, spolni odnosi nisu poželjni. U svakom slučaju, ako žena ima bilo kakve sumnje, najbolje je da razgovara sa svojim liječnikom i na kraju s partnerom.

Još jedno pravilo nikako ne smijemo zaboraviti. Naime, bez obzira na to dopušta li liječnik spolne odnose ili ne, trudnica treba slušati tijelo i osjećaje, a partner bi trebao razumjeti ako ona ne želi seks i osjeća nelagodu. Naime, u trudnoći može doći do smanjenja libida, isprva zbog mučnina i povraćanja, poslije zbog straha da biste mogli ozlijediti bebu te zbog bolnih leđa i ostalih pojava koje ne idu na ruku vašem intimnom životu. No smanjen libido u trudnoći sasvim je normalan, pa ako i nakon razgovora s partnerom još uvijek ne želite odnose, pokušajte naći neki drugi način da ostanete bliski i intimni.

shutterstock_373542529.jpg
Shutterstock Zbog bolnih leđa i drugih neugodnih pojava trudnicama je nerijetko smanjen libido i to je sasvim normalno

Tekst: Antonija Biloglav