Žene i njihovi partneri često osjećaju nesigurnost kada je riječ o prakticiranju spolnih odnosa tijekom trudnoće. Hoće li seks potaknuti spontani pobačaj, može li partner penetracijom ozlijediti bebu, postoje li neki položaji koje moramo izbjegavati? Sve su to pitanja koja se, razumljivo, javljaju za vrijeme trudnoće, a mi donosimo odgovor na njih...

Smijem li za vrijeme trudnoće prakticirati spolne odnose?

Fetus je u maternici zaštićen amnionskom tekućinom, ali i mišićima same maternice. Seksualna aktivnost neće utjecati na vašu bebu, sve dok liječnik nije dijagnosticirao komplikacije kao što su prijevremeni porod ili problemi s posteljicom. Međutim, trudnoća može utjecati na razinu vaše seksualne želje.

shutterstock_282368846.jpg
Shutterstock Seksualna aktivnost neće negativno utjecati na vašu bebu

Može li seks uzrokovati pobačaj?

Seks tijekom trudnoće neće izazvati pobačaj. Uzroci pobačaja uglavnom se kriju u poremećaju kromosoma. 

Koji su najbolji položaji za seks tijekom trudnoće?

Većina seksualnih položaja je u redu, dokle god se vi osjećate ugodno. Oralni seks također je siguran tijekom trudnoće.Bez obzira na trudnoću i dalje možete eksperimentirati s partnerom kako biste otkrili položaj koji najbolje funkcionira za oboje. 

Mora li partner nositi kondom za vrijeme seksa?

Ako vaš partner ima ili mu je nedavno dijagnosticirana spolno prenosiva infekcija izbjegavajte sve oblike seksa - vaginalni, oralni i analni. Spolno prenosiva infekcija tijekom trudnoće može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za vas i vaše dijete. Kondom biste trebali koristiti ako vi i partner niste u monogamnoj vezi ili ako se ste odlučili na seks s novim partnerom.

shutterstock_2179245329.jpg
Shutterstock Ako vi i partner niste u monogamnoj vezi obavezno koristite kondom

Postoje li trenuci kada treba izbjegavati seks?

Vaš liječnik može preporučiti izbjegavanje seksa ako imate neobjašnjivo vaginalno krvarenje, ako vam curi amnionska tekućina, ako se vaš grlić maternice počinje prerano otvarati, ako je posteljica djelomično ili potpuno prekrila otvor grlića maternice (placenta previa) ili ako imate povijest prijevremenog poroda.

Što trebam znati o seksu u prvom tromjesečju trudnoće?

To je vrijeme kada općenito ne treba pretjerivati ni s kakvim fizičkim aktivnostima, pa tako ni sa seksualnim. Liječnici često znaju upozoriti parove da pripaze na intenzitet seksualnih odnosa u prvom tromjesečju trudnoće. Ne ustručavajte se pitati  ginekologa o tome koliko se često preporučuje imati odnos i postoje li neke zabrane što se tiče položaja ili vaše trudnoće. Ako vas uhvate mučnine, umor, slabost ili loše raspoloženje, vjerojatno vam neće biti do odnosa. Bit će dana kad ćete poželjeti biti sasvim sami, kao i onih kad će vam zagrljaj biti potrebniji nego ikada.

Što trebam znati o seksu u drugom tromjesečju trudnoće?

U drugom tromjesečju trudnoća se stabilizira i žena postaje opuštenija. Završile su emotivne bure vezane uz spoznaju da ste trudni i sve dolazi u ravnotežu. Veselite se prvim bebinim pokretima, trbuščić polako raste. Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete tijekom seksualnog odnosa. 

shutterstock_106010609.jpg
Shutterstock U tromjesečju trudnoće ženi se zna povećati libido

Što trebam znati o seksu u trećem tromjesečju trudnoće?

U tromjesečju trudnoće ženi se zna povećati libido i ona postaje seksualno aktivnija što je partnerima ugodno iznenađenje. Sa sve većim trbuhom mnogi položaji su teže ostvarivi, pa je i užitak nešto manji. No, ako imate neke omiljene položaje koji vam i dalje odgovaraju, a trudnoća protiče bez ikakvih komplikacija, nemate se razloga suzdržavati od seksa. Ako vam seks više ne pruža užitak i ne možete se opustiti, radije se prepustite maženju i grljenju s partnerom.

Potiče li seks trudove?

Istina je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin, koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove, ali ta je količina toliko mala da ne potiče preuranjene trudove. Ako beba već nije krenula na put, tada seks može ubrzati otvaranje i sam porođaj.

Ako jedan od partnera ne želi seks ili osjeća strah da ne ozlijedi dijete, to svakako utječe na libido. Katkad se trudnice srame zbog svog izgleda ili kilograma. Neka vam utjeha budu vaše grudi koje su se povećale i koje će partneru sigurno prve upasti u oči, a možda mu se dopadnu i vaši bujni bokovi. Uživajte u vlastitom tijelu i vjerujte da će u njemu uživati i vaš partner.