Jedan od razloga zašto su roditelji doslovno opsjednuti porođajnom težinom svojih beba je i zato što je to jedini mjerljivi parametar za koji se, kao roditelj, možete uhvatiti. No, ipak, sićušna beba može biti savršeno zdrava, dok, s druge strane, ona s normalnom težinom može imati nekih zdravstvenih poteškoća.

Važno je znati da porođajna težina ovisi o vremenu koje je dijete provelo u maternici, odnosno o gestacijskoj dobi. Djeci, koja su rođena u terminu, prosječna je porođajna težina između 2,7 i 4 kg. Djeca rođena prije termina, imat će manju porođajnu težinu, a ona nakon termina, veću nego što su prosječne brojke.

Kada bebe ne ulaze u kategoriju prosjeka?

Čak i bebe koje su rođene na termin ili malo kasnije - ponekad ne ulaze u kategoriju prosječne težine, zbog mnogo razloga. Ponekad je u pitanju samo genetika, možda su oboje roditelja niski ili su oboje visoki i imaju više kilograma. Najčešće, manja ili veća nego prosječna porođajna težina - odraz je majčinog zdravlja.

Ako beba teži manje od 90 posto prosjeka djece svoje gestacijske dobi, smatra se 'sitnom’, a jedan od razloga je što kao fetus nije primila punu zalihu nutrijenata ili kisika koja je potrebna za normalni razvoj tijela i tkiva. Određene zdravstvene tegobe trudnica mogu utjecati na smanjenu porođajnu težinu, kao na primjer hipertenzija, problemi s povišenim krvnim tlakom, ili problemi sa srcem, disanjem ili bubrezima. Također, neke nezdrave navike poput pušenja i konzumiranja alkohola tijekom trudnoće mogu biti razlozi niske bebine porođajne težine.
Novorođenče se smatra ‘velikim’ premašuje do 90 posto porođajne težine prosjeka beba svoje gestacijske dobi. Velika porođajna težina može biti prouzročena majčinom pretilošću ili velikim brojem dobivenih kilogramima u trudnoći. Također, trudnice koje boluju od gestacijskog dijabetesa često rađaju djecu veće porođajne težine.
Ako je razina šećera u krvi trudnice konstantno visoka, višak šećera dolazi do bebe, što povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja, a među ostalim, majka rađa ‘veliku’ bebu.

Gubitak težine nakon rođenja

Zanimljivo je da novorođenčad 'normalne porođajne težine' prvih tjedan dana nakon rođenja izgube do 10 posto svoje početne težine, dok djeca s povećanom porođajnom težinom izgube čak i više.  Bebe hranjene mliječnom formulom najčešće gube 5 posto svoje porođajne težine, a one koje su dojene 7 do 10 posto.

No bez obzira na to rodi li se novorođenče s malom ili velikom porođajnom težinom, i dalje može biti potpuno zdravo.

A što se tiče gubitka težine tijekom prvih tjedan dana, ne trebate se zabrinjavati jer se djeca tijekom sljedećih mjesec vraćaju na svoju porođajnu težinu ili je čak premašuju.