Tijekom trudnoće često se javlja žudnja za određenom vrstom hrane. Stručnjaci preporučuju da poslušate svoje tijelo i ugađate si, ALI samo ako je riječ o namirnicama koje su sigurne za vaše i zdravlje vaše nerođene bebe. Iako ste puno puta čuli kako čašica, dvije alkohola neće naštetiti  u trudnoći liječnici se ne slažu. Koji je njihov stav te što bi još trebalo izbjegavati kada čekate dijete dr. Carol Cooper i dr. Paula M. Elbirt otkrivaju u nastavku.

ŠTO NE BIH SMJELA JESTI U TRUDNOĆI?

  • nepasterizirane mliječne proizvode, osobito mekane sireve i sireve s plijesni
  • sirovu ribu poput sushija 
  • nedovoljno termički obrađena jaja i perad
  • iznutrice, poput jetre
  • nedovoljno termički obrađeno meso i paštete
  • gotove obroke, osim ako su prokuhani

Prije jela ili kuhanja dobro operite svo voće i povrće. imajte pri ruci zdrave međuobroke, primjerice voće, kako ne biste previše ogladnjeli tijekom dana. Mali česti obroci održavaju stabilnost šećera u krvi i mogu spriječiti lošu probavu. Umjesto napitaka s koefinom isprobajte čaj od kamilice, pomoći će vam i u opuštanju.

TRUDNOĆA I VEGETARIJANSTVO - To može biti jednako zdrava prehrana kao i ona koja uključuje meso, a dodatno povrće donijet će vam korist. No važno je posavjetovati se s liječnikom jer će vam trebati dodatno željezo i vitamini B12. 

MOGU LI NASTAVITI PITI ALKOHOL?

Često, obilno pijenje alkohola ili opijanje mogu ozbiljno ugroziti razvoj vašeg djeteta. Najsigurnije je da u trudnoći u potpunosti izbjegavate alkohol!

TREBAM LI IZBJEGAVATI KOFEIN?

Kofein koji se nalazi u čaju, gaziranim pićima, kavi i čokoladi ima loš učinak na probavni sustav i sprečava apsorpciju željeza. Smanjite njegov unos na jednu šalicu dnevno ili ga u potpunosti izbacite. 

shutterstock_380856922.jpg
Shutterstock Kofein i nikotin mogu naštetiti vašem, ali i zdravlju nerođene bebe

MOGU LI TIJEKOM TRUDNOĆE UZIMATI LIJEKOVE?

Ako vaše zdravstveno stanje zahtijeva terapiju lijekovima, posavjetujte se s liječnikom - najbolje bi bilo prije trudnoće. Za neke bolesti lijekovi se mogu nastaviti uzimati. Pitanje je odrediti koji je rizik prestanka uzimanja lijeka, u usporedbi s opasnošću od utjecaja lijeka na dijete. Ponekad je sigurnija promjena terapije. Neke od posljedica poput urođenih mana, preranog porođaja i krvarenja posteljice vrlo su ozbiljne. 

HOĆE LI PONEKA CIGARETA NAŠKODITI MOJOJ BEBI?

Neosporni su dokazi za nepušenje u trudnoći. Kad pušite, karbon monoksid i nikotin ulaze u vaša pluća i krvotok. Stoga je smanjen pritok kisika vašem djetetu, a srce mu ubrzano kuca. Ako pušite ili provodite vrijeme u prostorijama u kojima se puši veća je vjerojatnost male porođajne težine djeteta, spontanog pobačaja ili prerana pobačaja, a veći je i rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, SIDS. Djeca pušača češće razvijaju i bolesti poput astme.