Odgovor na to važno pitanje nije uvijek jasan u prvim danima trudnoće. Kod nekih žena najraniji simptomi trudnoće mogu biti vrlo slični onim predmenstrualnim pa ih je lako pogrešno protumačiti. Jedan od sigurnijih načina da saznate jeste li u drugom stanju jesu testovi trudnoće i test krvi koji može napraviti vaš liječnik. No i sami možete na temelju idućih 14 simptoma posumnjati na to da se vjerovatno radi o trudnoći.

1. Izostanak mjesečnice

Ako vaša mjesečnica kasni, to je najčešći i najočitiji rani znak trudnoće, premda se nekim ženama, unatoč trudnoći, pojavi krvarenje koje je nešto slabije od uobičajenog. Zato je najbolje potražiti dodatne znakove kako biste bili sigurni.

shutterstock_1619198290.jpg
Shutterstock Ako vaša mjesečnica kasni, to je najčešći i najočitiji rani znak trudnoće

2. Intuitivan osjećaj

Mnoge žene vjerjuju da intuitivno osjećaju početak trudnoće i često su u pravu. neke kažu da su osjećale neopisivu, neobjašnjivu radost, a druge su se jednostavno osjećale drukčije nego inače. Taj osjećaj može biti praćen umorom, naglim promjenama raspoloženja i emocionalnom preosjetljivošću.

3. Osjetljivost grudi

Jedan od vrlo očitih ranih znakova trudnoće jesu osjetljive, ktakad otečene grudi. Možda ćete to primjetiti uvečer dok se pokušavate udobno smjestiti u krevetu, prilikom vježbanja, tuširanja ili odijevanja. Možete osjetiti da su vam bradavice iznimno osjetljive ili otečene, a kod nekih postanu tamnije.

shutterstock_1462384460.jpg
Shutterstock Možete osjetiti da su vam grudi ili bradavice iznimno osjetljive ili otečene

4. Umor

neobičajen umor i iscrpljenost također mogu ukazivati na početak trudnoće. Možda ćete osjetiti potrebu otići ranije u krevet ili će vam biti teže ujutro ustati. Ako idete na posao, moguće je da ćete sve do podneva i dulje osjećati želju da prilegnete. Vježbanje vam se može činiti nevjereojatno napornim, a tijekom jednostavnih aktivnosti možete osjetiti iscrpljenost.

5. Učestalo mokrenje

Ako vi ne opazite, možda će vaša obitelj ili kolege na poslu prmijetiti da u posljednje vrijeme često odlazite u toalet. Jedan je od razloga za to širenje maternice, koja pritišće vaš mokraćni mjehur. Osim toga, zbog trudnoće više tjelesnih tekućina prolazi kroz vaše bubrege i mjehur. To nije samo rani znak trdunoće, moguće je da će ostati uz vas svih devet mjeseci.

shutterstock_653714452.jpg
Shutterstock Jedan je od razloga učestalog mokrenja je širenje maternice koja onda pritišće vaš mokraćni mjehur

6. Mučnina

Mučnina, osjećaj gađenja i povraćanje mogu vas iznenaditi kad najmanje očekujuete. Ti rani znakovi trudnoće mogu se pojaviti već tijekom prvog tjedna. Žene uglavnom osjete mučninu u ranim jutarnjim satima dok piju kavu ili doručkuju i ta je pojava poznata pod nazivom jutarnja mučnina. Drugima se osjećaj mučnine javlja popodne ili navečer, a neke se osjećaju loše tijekom cijelog dana. Ako vas muči taj problem, možete si pomoći tako da uzimate manje, češće obroke tijekom dana. samo hrabro, neće dugo trajati!

7. Vrtoglavica i nesvjestica

Još dva simptoma koji vas mogu iznenaditi kada se uspinjete uza stube, naglo ustanete sa stolca ili stojite u redu za blagajnu. Uzrok je širenje maternice koja pritišće arterije u vašim nogama što dovodi do pada krvog tlaka. Možete osjetiti slabost i ako dulje vrijeme niste ništa jeli.

shutterstock_663352351 (1).jpg
Shutterstock Vrtoglavicu i nesvjetsticu izaziva pad krvnog tlaka

8. Izrazita žudnja ili odbojnost prema hrani

Jedan od najpoznatijih klišeja vezanih uz rane simptome trudnoće svakako je žudnja za određenom hranom ili neobične kombinacije hrane. Gotovo svaka trudnica ima svoju smiješnu priču o tome. Uzimanje vitaminskih dodataka hrani i ribljeg ulja može olakšati te žudnje i pomoći u prevenciji suvišnih kilograma. Također, moguća je odbojnost prema hrani koju ste do tada voljeli. Kod nekih se žena te privlačnosti i odbojnsoti pojave i nestanu, a kod drugih mogu potrajati cijelu trudnoću.

9. Preosjetljivost na mirise

Čak i miris koji inače obožavate može vam odjednom  postati neugodan kada zatrudnite. Miris svježe pokošene trave, omiljenog parfema, benzina, različite hrane, sredstava za čišćenje ili cigaretnog dima miže vam prouzročiti mučninu. Za to je 'kriv' estrogen koji teče vašim tijelom i taj simptom, ako dolazi zajedno s drugima, može značiti da ste trudni.

shutterstock_1909628263.jpg
Shutterstock Čak i miris koji inače obožavate može vam odjednom postati neugodan

10. Žgaravica i konstipacija

Početkom trudnoće maternica pritišće želudac i druge organe kako se širi, a povišena razina hormona može usporiti probavu i funkcije crijeva, stoga se može javiti žgaravica. Sporije pražnjenje crijeva može također uzrokovati pojačano lučenje želučane kiseline, što dovodi do žgaravice.

11. Implantacijsko krvarenje

Kod nekih se žena u ranoj fazi trudnoće pojavi implantacijsko krvarenje. Svako krvarenje koje se ne odnosi na implantacijsko, može biti znak spontanog pobačaja. Oko 25 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a oko polovine prijetećih pobačaja smiri se i trudnoća se normalno nastavi. Implantacijsko krvarenje javlja se 6-12 dana nakon začeća, kao posljedica usađivanja oplođenje jajne stanice u naternicu. To bi se krvarenje vremenski moglo poklopiti s danom kada očekujete mjesečnicu i obično je znatno slabije od normalne mjesečnice. Boja može varirati od svijetlocrvene do smeđe. Svijetlocrveno implantacijsko krvarenje može značiti da se implantacija uprvao dogodila, a smeđu trag krvi upućuje na to da se prilikom usađivanja oplođene jajne stanice pojavilo malo krvi i ona je ostala neko vrijeme u maternici prije nego što ste je primjetili na rublju. Može se dogoditi da implantacijsko krvarenje poprate grčevi. Uzrok grčeva je usadnja oplođene jajne stanice u maternici, znog čega dolazi do kontrakcije mišića maternice. Ta blaga do umjerena bol, slična menstrualnoj, obično traje 24 do 48 sati.

shutterstock_1959463111.jpg
Shutterstock Svijetlocrveno krvarenje može značiti da se implantacija upravo dogodila

12. Promjene raspoloženja

Dok se borite s mučninom, vrtoglavicom, bolovima u donjem dijelu leđa i neodoljivom žudnjom za raznim vrstama hrane, je li čudno ako se pritom i krećete od osjećaja euforije do depresije? Nimalo. Riječ je, osim o igri hormona, i o razdoblju emotivne prilagodbe novoj odgovornosti koja dolazi. Vaš način života uvelike će se promijeniti. Čak i ako ste brižljivo planirali trudnoću, prirodno je da se u vašem umu odjednom pojave važna pitanja o budućnosti. Prirodno je osjetiti cijelu skalu osjećaja, katkad plakati i smijati se u isto vrijeme. Ako vam partner zbunjen vašim neobičnim ponašanjem, objasnite mu da je to prirodan dio trudnoće i da vam je potrebna njegova podrška.

13. Povišena temperatura

Ako vam se čini da vam je tijelo toplije nego inače, a nemate simptome prehlade, izmjerite temperaturu. Ako redovito mjerite temperaturu te opazite da je ona blago povišena dva tjedna zaredom, moguće je da ste trudni.

14. Iscjedak

Kod nekih se žena pojavi vaginalni iscjedak bijele ili smećkaste boje, koji je vidljiv na donjem rublju. To može biti jedan od prvih znakova trudnoće i posve je prirodan i očekivan. No ako je iscjedak ružičast ili crven, tada vjerojatno nije riječ o iscjetku nego o implantacijskom krvarenju.