Ako ste i prije trudnoće katkad osjećali laganu slabost ili vrtoglavicu, simptomi bi se mogli vidljivo pojačati kad zatrudnite. Osobito ako je uzrok takvom osjećaju anemija za koju niste ni znali da je imate. Žene često zanemaruju simptome anemije nadajući se da nije riječ o nečem ozbiljnom i ne računajući na to da ti simptomi nisu tako bezazleni. Dovoljno je samo testirati krv kako biste vidjeli jeste li anemični i za takav bi pregled svatko trebao naći malo vremena.

Koji preduvjeti pogoduju razvoju anemije kod trudnica?

1. Veći rizik za anemiju imaju “starije” trudnice. Što je žena starija, osjetljivija je zdravlja. Neke bolesti od kojih je žena obolijevala možda su već poprimile kroničan oblik i zahtijevaju redovito liječenje, a katkad je i prehrana zbog toga ograničena. Svi ti detalji troše zalihe željeza u organizmu. A ono je osnovni “građevni materijal” za razvoj ploda, stvaranje eritrocita (crvenih krvnih tjelešaca)

2. Oko 70 posto željeza u organizmu nalazi se u dijelu eritrocita koji se zove hemoglobin. Kronične gastroenterološke bolesti mogu negativno utjecati na apsorpciju željeza koje unosimo hranom. Zato je najbolje da žene prije trudnoće analizom krvi provjere imaju li slučajno manjak hemoglobina. Tada još nije toliko teško nadoknaditi njegove zalihe. Tijekom trudnoće postoje veće potrebe za željezom i anemija se može pogoršati.

shutterstock_2184679059.jpg
Shutterstock Ponekad je razina hemoglobina toliko niska da ćete morati uzimati preparat željeza

3. Zbog neodgovarajuće prehrane razina hemoglobina se može smanjiti. Kolač za doručak umjesto voća, hrenovke za ručak umjesto mesa, čips kao međuobrok umjesto suhog voća i eto preduvjeta za manjak željeza te ostalih minerala i vitamina.

4. Vodeći računa o svojoj figuri, mnoge žene prestanu u svoj organizam unositi i hranu koja sadržava prijeko potrebne hranjive tvari uključujući željezo i bjelančevine životinjskog podrijetla. Sumnjive niskokalorične dijete toliko oslabljuju organizam još prije trudnoće da se manjak hemoglobina uočava već pri prvoj analizi krvi nakon začeća

5. Željezo se teže apsorbira i zbog lošega ekološkog stanja u velikim gradovima. Zato je anemija učestalija kod žena koje žive u takvim sredinama. Jedini način da se to donekle izbjegne jest da trudnice što više odlaze izvan grada u prirodu, gdje je manje onečišćenja. Korisno je i posjećivati obližnje parkove, šumarke, zelene površine te mjesta na kojima su fontane, jezera, potoci i sl. Ondje trudnica može udahnuti tzv. vitamine zraka s negativno nabijenim ionima. Trudnica bi trebala piti isključivo vodu pročišćenu kroz filtar

shutterstock_559438987.jpg
Shutterstock Pojačajte unos namirnica bogatih željezom kao što je špinat

SIMPTOMI ANEMIJE

U kojoj će mjeri trudnica osjetiti da je anemična, ovisi o stupnju manjka hemoglobina. Donja granica hemoglobina u krvi jest 110 g na litru krvi.

  • Ako se spusti do 105 g, riječ je o blažem stupnju anemije i žena vjerojatno još neće osjetiti tu promjenu.
  • Razina hemoglobina ispod 100 g već izaziva slabost, umor, pospanost, vrtoglavicu, a lice poprima karakteristično bljedilo.
  • Trudnicama sa samo 90 g hemoglobina srce može početi ubrzano kucati i pri malom naporu mogu brzo izgubiti zrak, javljaju im se glavobolje, bol u nogama, a moguće su čak i nesvjestice.
  • Neki od simptoma gubitka željeza jesu promjene na jeziku i grlu: peckanje na jeziku, suho grlo i usta, ranice na rubovima usta te otežano gutanje. Osim toga, nokti i vlasi kose postaju lomljivi, a žena osjeća veliku želju za određenom hranom, koja često nije bogata željezom.
shutterstock_1536038039.jpg
Shutterstock Neki od simptoma anemije su vrtoglavica i slabost

Što se događa s djetetom?

Do porođaja još ima vremena, osobito ako uzmemo u obzir da se anemija javlja između 20. i 28. tjedna trudnoće. Ako majka ne potraži pomoć, posteljica neće moći opskrbiti dijete svime što je potrebno za djetetov razvoj. Dijete će početi zaostajati u fizičkom razvoju i neće dobivati na težini. Anemiju je potrebno liječiti kako se dijete ne bi rodilo oslabljeno i sa simptomima anemije jer će tako biti puno podložnije raznim infekcijama.

Zaštitite dijete

Kako bi trudnica nadoknadila manjak željeza, katkad je dovoljno samo promijeniti izbor namirnica na jelovniku. Pomno odabrana dijeta potrebna je i u slučaju ozbiljnije anemije. No tada se uz korigiranu prehranu mora uzimati preparat željeza. Trudnice općenito moraju paziti na prehranu, a u uvjetima sniženog hemoglobina posebno treba pojačati uzimanje namirnica koje obiluju željezom, ne zaboravljajući ni na dodatne vitamine kojima se poboljšava apsorpcija željeza u organizmu.