Toksoplazmoza je rijetka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je riječ o trudnicama. Ako se trudnica zarazi ovim parazitom u trudnoći, može ga prenijeti nerođenom djetetu što se događa u oko četvrtine žena. Ako se to dogodi rano u trudnoći rizik za komplikacije kod djeteta je povećan. Moguća su neurološka oštećenja primjerice oštećenja mozga, epilepsija, gluhoća, slijepoća ili problemi u razvoju. Toksoplazmoza također može uzrokovati spontani pobačaj. Na sreću, infekcija ovim parazitom je rijetka.

Ovu bolest uzrokuje parazit Toxoplasma Gondii koji se obično prenosi putem mačjeg izmeta, no može se naći i u sljedećim izvorima:

  • nedovoljno kuhano ili sirovo meso
  • suhomesnati proizvodi kao što su kobasice ili pršut
  • nepasterizirano i neprokuhano mlijeko (kravlje, kozje)
  • neoprano povrće i voće koje raste nisko
  • mačji izmet
  • mačji wc

Kako se zaštititi od toksoplazmoze?

To znači da ćete trebati paziti na higijenu ruku, pomno prati povrće i voće, paziti da ne jedete sirovo meso te sve te mjere temeljitije provoditi ako imate mačku. Mačku također možete testirati, a za vrijeme trudnoće općenito se pokušavajte kloniti mačjeg zahoda i pazite da vaš ljubimac ne dolazi u kontakt s mačkama lutalicama koje bi joj mogle prenijeti toksoplazmozu.

Vlasnice mačaka, međutim ne trebaju biti u panici, niti u trudnoći odbaciti svog kućnog ljubimca, samo je preporučljivo da netko drugi čisti mačji pijesak. Toksoplazmoza je vrlo rijetka i higijenom i uz malo više pažnje može se uspješno izbjeći.