U prvoj trudnoći jedna od najčešćih briga je hoćete li prepoznati trudove i početak porođaja. Stručnjaci kažu kako je zapravo dosta teško dati točan opis kontrakcija, ali  postoji nekoliko znakova koji vam mogu pomoći da odredite jesu li kontrakcije koje osjećate stvarne.

"Ne osjećaju se sve trudnice isto, pa je malo teško reći kako izgledaju pravi trudovi", kaže Paul du Treil, direktor Instituta u New Orleansu.

1. Bolovi poput vrlo jakih menstrualnih grčeva

"Trudnice prvo osjete bolove slične onima kad dobiju mjesečnicu, ali nakon nekog vremena ti bolovi postaju jači", objašnjava dr. Du Treil.

2. Stezanje maternice

Ove snažne kontrakcije pomažu da se beba postavi u najbolji položaj za dolazak na svijet, zbog čega neke trudnice mogu osjetiti stezanje i grčeve mišića oko maternice. "Zatezanje se ne osjeća samo u području maternice, već se nelagoda može osjetiti duboko u trbuhu, s desne ili lijeve strane ili čak u leđima", kaže ginekolog Bart Paterman.

10 najčešćih uzroka bolova u trudnoći
Shutterstock 

3. Bol poput one uzrokovane plinovima u želucu

Ako osjećate tu bol, a nakon odlaska na WC ne osjećate olakšanje, moguće je da se radi o pravim trudovima!

4. Bolovi u leđima

Ako je beba okrenuta licem prema naprijed kada izlazi (okrenuta trbuščićem), njezina lubanja može pritisnuti živce u vašoj kralježnici što dovodi do vrlo jakih bolova u leđima. "Dakle, moguće je da uz bolove u leđima osjećate stezanje i grčeve. To može biti zbog položaja bebe, a ponekad je to samo način na koji majka osjeća bol", kaže dr. Paterman.

5. Promjene u intenzitetu boli

Ako još uvijek niste sigurni osjećate li prave kontrakcije, pratite njihovu snagu. Ako se intenzitet kontrakcija ne smanji, nego se 'udalji', pa opet 'približi', jače i duže, gotovo je sigurno da ćete bebu uskoro dočekati na svijet', kaže dr. Paterman.