Braxton-Hicksove kontrakcije, odnosno lažne trudove, prvi je put u 19. stoljeću opisao engleski liječnik John Braxton Hicks pa su po njemu i dobile ime. To su kontrakcije ili stezanja (grčenja) maternice koje su, zapravo, prisutne tijekom cijele trudnoće. Njihova nas pojava ne smije čuditi ako znamo da je maternica mišić i ima pravo na stezanja kao i svi ostali mišići. Veća učestalost ovih kontrakcija u zadnjem mjesecu trudnoće zapravo je priprema i uvježbavanje maternice za njezin "završni zadatak", a to je istiskivanje djeteta. Kod prvorotkinja one imaju veliku ulogu u utiskivanju glavice u malu zdjelicu, što je prvi preduvjet za uredan početak porođaja.

Lažni trudovi ili Braxton-Hicksove kontrakcije

  • Braxton-Hicksove kontrakcije javljaju se u nepravilnim razmacima
  • traju otprilike 30 do 60 sekundi, ne pojačava im se intenzitet
  • nisu bolne, ali uzrokuju određenu nelagodu jer izazivaju napetost u trbuhu
  • obično pri promjeni položaja i početkom neke aktivnosti nestaju

shutterstock_2147287551.jpg
Shutterstock Lažni trudovi obično nestaju pri promjeni položaja ili s početkom neke aktivnosti

Pravi trudovi

  • javljaju se periodično
  • njihov se intenzitet pojačava, a razlika između njih skraćuje
  • najčešće se počinju osjećati, ne samo u trbuhu, nego i nisko u leđima
  • pri promjeni položaja ne nestaju

Često ginekolozi sugeriraju trudnicama, koje su u dvojbi, o kakvim je trudovima riječ, a sve se, primjerice, događa u "gluho" doba noći, da prije nego što pođu u rađaonicu, uzmu tabletu Apaurina ili Normabela od 2 mg nakon koje će lažni trudovi prestati (i one će nastaviti spavati). Pravi će se trudovi iskristalizirati i upozoriti na to da je došlo vrijeme za odlazak u bolnicu. Ipak, ako ste u velikoj dvojbi, bolje je otići liječniku i provjeriti o čemu se radi nego zakasniti. 

shutterstock_755788624.jpg
Shutterstock Braxton-Hicksove kontrakcije javljaju se u nepravilnim razmacima i ne pojačava im se intenzitet

Braxton-Hicksove kontrakcije vrlo su rijetke i žene ih nauče prepoznati Jednako tako rijetke su i one kojima su trudovi tako jaki da porođaj napreduje brže od uobičajenog. Većina vas može se posve opustiti kad osjeti Braxton-Hicksovu kontrakciju jer to nije početak porođaja. Najveći broj trudnica vrlo brzo nauči o kakvoj je nelagodi riječ i nema puno dvojbi u vezi s lažnim trudovima.

Tekst u suradnji s Renatom Obrad-Sabljak, mr. sc. dr. spec. ginekologije i opstetricije