Buduća mama i influencerica Sonja Kovač na društvenim mrežama dijeli svoja iskustva iz trudnoće s drugim trudnicama i mamama. Tako je otkrila i najslađe trenutke poput onog kad je osjetila prve bebine pokrete u trbuhu do spola djeteta, a nedavno je podijelila i svoje savjete kako se boriti s najčešćim trudničkim tegobama kao što su trudničke mučnine.

Sonja Kovač otkrila 5 stvari koje pomažu kod mučnina u trudnoći

Sada je otvorila zanimljivo pitanje s kojim se susreću sve trudnice, a to su kilogrami u trudnoći.

"Koliko ste kg dobile u trudnoći i koliko vam je trebalo da ih skinete poslije? Ja sam za sada na +5 kg od početka trudnoće, a zadnja slika mi je najslađa gdje moram napuhivati trbuh da izgleda veći kako bi se uopće vidio s 12 tjedana!", napisala je uz  fotografije ispred ogledala.

Koliko kilograma je optimalno dobiti tijekom trudnoće?

U prva tri mjeseca trudnoće postoji samo blaga tendencija povećanja težine, odnosno trudnica neće dobiti više od 1,5 kg. Ako povraćate ili vam je mučno pa ne možete jesti, čak možete izgubiti kilograme.

Vaši kukovi već u toj ranoj fazi postati širi, omogućavajući zdjelici da se dovoljno proširi za porođaj. U drugom tromjesečju trudnoće već ćete dobiti značajniju težinu jer vaše dijete u tom razdoblju više raste. Najviše biste mogli dobiti u posljednjim tjednima prije termina jer se beba tada najviše dobiva na težini.

Zdrav i normalan porast kilograma tijekom 9 mjeseci je oko 10 do 16, ovisno o prethodnoj težini i visini. Računa se da od 4. mjeseca dobivate oko 300 g, a od 7. mjeseca 500 g tjedno. Pritom je mnogo važnija ujednačena krivulja rasta težine od samog broja kilograma. Zbog toga će vas liječnik na svakom pregledu izvagati.

Preporučeni rast težine ne s obzirom na indeks tjelesne mase

 • BMI na početku trudnoće - Preporučeni rast težine tijekom trudnoće
 • Nizak (manji od 19) - 12,5 do 18 kilograma
 • Srednji (19,8 do 26) - 11,5 do 16 kilograma
 • Visok (26 do 29) - 7 do 11,5 kilograma
 • Jako visok (viši od 29) - ne dobiti više od 6 kg

Na što se odnose kilogrami u trudnoći

 • beba - oko 3 do 4 kg
 • placenta - oko 1 kg
 • plodova voda - oko 1 kg
 • grudi - oko 1 kg
 • krv - oko 2 kg
 • rezervne masti za porođaj i dojenje - 2 do 4 kg
 • maternica - 2 kg

Kako izgubiti kilograme iz trudnoće?

Nakon trudnoće tijelu je potrebno više vremena da se vrati “u normalu”. Nije preporučljivo odmah krenuti na dijetu jer je tijelu potrebna energija da se oporavi od poroda, ali i energija za sve obveze koje vam donosi uloga mame.

Najmanje prva tri mjeseca nemojte drastično smanjivati unos kalorija, nego se koncentrirajte na to da jedete zdrave namirnice koje ipak daju dovoljnu kalorijsku vrijednost za normalno funkcioniranje.

Dojilje dnevno “proizvode” oko 850 mililitara mlijeka, a kako bi to mogle, moraju konzumirati oko 500 dodatnih kalorija dnevno. Osim toga, dojenje iziskuje unos raznolikih namirnica pa se savjetujte sa svojim liječnikom koji će vam preporučiti idealnu prehranu.

Preintenzivno vježbanje odmah nakon poroda može biti štetno za zdravlje. To ne znači da morate sjediti i ležati po cijele dane, ali morate početi s laganim vježbama koje vas previše ne umaraju. Bilo kakve intenzivnije vježbe nemojte počinjati prije prvog pregleda nakon poroda, kada će vam liječnik dati savjete o tome koliko i na koji način smijete vježbati. Sukladno njegovim savjetima, postupno pojačavajte intenzitet vježbi.

Nakon dva-tri mjeseca, kada osjetite da vam se vratila snaga i da ste se oporavili, a vaša se mjesečnica vrati u normalan ritam, možete krenuti s redukcijskom prehranom. Takva prehrana ne smije biti prestroga, nego se mora temeljiti na unosu zdravih namirnica. Najranije tada i vaše vježbe mogu postati intenzivnije. Nemojte forsirati brze rezultate, nego za vlastitu i djetetovu dobrobi mršavite sporije, ali zdravo.