Kad se razmišlja i govori o dobnoj razlici između djece, mnogi roditelji bi rekli da ne postoji idealan razmak ili je ovo sasvim individualna odluka. No jedno je sigurno - možete ostati trudni vrlo brzo nakon poroda, pa čak i ako dojite, što je čest mit o prirodnoj kontracepciji. 

Je li dojenje učinkovita kontracepcija i kako utječe na ovulaciju?

Stručnjaci preporučuju planiranje sljedeće trudnoće u razdoblju od 18 do 24 mjeseca između trudnoća, posebno ako imate povijest prijevremenih poroda ili gubitka djeteta. Ali nije rijetko da se dogodi da ipak dođe do trudnoće ranije, i to unutar prve godine nakon prijašnje trudnoće, pa su djeca skoro ista generacija.

Jedna TikTok mama kaže da su ljudi šokirani kad vide nju i njezinu obitelj na ulici. Jacqueline Woodville ima bebu staru 26 tjedana, ali je i trudna 20 tjedana, što znači da je zatrudnjela kada je njezina kći Emma imala samo šest tjedana. Emma će imati samo 10 mjeseci kad će se roditi njezin brat ili sestra.

Ovo nije ništa neobično, naime, postoji izraz za takvu braću i sestre, a to je "irski blizanci". Nastao je u Americi prema irskim katolicima koji su tamo emigrirali, a njihove obitelji često su bile velike, s djecom koja su se rađala blizu jedno za drugim.

Jacqueline je objavila video u kojem ponosno pokazuje svoj trbušči, a tata drži kćerkicu. Video postao je viralan, skupivši 2,8 milijuna pregleda.

Korisnici TikToka komentirali su:

"Zatrudnjela sam šest tjedana nakon poroda i ovo je doslovno moja noćna mora."

"Ne mogu zamisliti da ću ponovno zatrudnjeti tako brzo".

"Ponovna trudnoća kada vam je prvorođenče staro samo mjesec dana je ludost."

"Između mojih beba je samo 11 mjeseci razlike."