Ines Kovač Ivanović, poznatija kao Strollerica, majka je trojice sinova tako da i sama ima dosta iskustva s dječjom opremom, osobito kolicima. S vremenom je postala prava stručnjakinja za dječju opremu, a kada je riječ o kolicima, najvažniji element je, ističe, autosjedalica. “Pogotovo jer bez nje više ne možete niti iz rodilišta. Kolica onda dolaze kao sekundarni izbor, iako je to kod većine roditelja obrnuto. Znači, sjedalica, odnosno jaje, je primarni segment koji gledamo, a kolica kupujemo prema njoj”, napominje.

“Postoje '2 u 1', '3 u 1', '4 u 1', čak i '10 u 1' kolica. Što to znači? Broj opreme, odnosno količina opreme koju dobijete uz kolica. '3 u 1' ne mora nužno značiti da je u njih uključena i autosjedalica. To može, primjerice, biti zimska vreća. Tako da se morate dobro raspitati što točno set sadrži. Ako nije dobro naznačeno svakako pitajte što set uključuje.

Ines Kovač Ivanović.jpg
Mak Vejzović Najvažnija stvar na koju trebate obratiti pažnju prilikom kolica nisu njihova boja niti izgled

Postoji li nešto univerzalno za svačije potrebe? Odgovor je NE. Danas svatko ima svoje potrebe i životne navike i to također ne bi trebalo zanemariti prilikom kupovine kolica. Kod kolica postoje poželjne karakteristike: želimo veliku košaru za stvari, ili veliki krov jer živimo u sunčanim predjelima, ventilacija je također nezanemariv detalj… Ako smo na 3. katu i nemamo lift treba nam nešto jako kompaktno. Možda želimo nešto što može ići po svim terenima. To su sve karakteristike koje čine golemu razliku i teško je pomiriti jedno i drugo. Ako dobijete jedno, vjerovatno ćete izgubiti drugo.

Stoga je ono na što volim svratiti pozornost:

1. pravilan položaj – ako su kolica preširoka postoji opasnost da će se dijete nagnuti u jednu stranu I zauzeti krivi sjedeći položaj

2. podesivi dio za noge – ako ga kolica nemaju postoji opasnost da će djetetu trnuti noge

3. životni prostor i navike – primjerice, stanu li u prtljažnik, mogu li se lako sklopiti, morali li ih nositi ili ne moramo. O tome ovisi biramo li kišobran kolica ili velika, klasična kolica. Postoji i srednja varijanta koja ima karakteristike i jednih i drugih

“To su stavke bitnije od samog izgleda kolica”, poručila je Ines koja je predavanje održala na “Najnaj konferenciji za roditelje”.