Kupnju dječjih kolica nikada ne ostavljajte za zadnji čas! Kako biste donijeli ispravnu odluku, dajte si dovoljno vremena za obilazak trgovina s dječjom opremom kako biste stekli uvid u ono što se nudi na tržištu. To može biti prilično naporno, ali žurba i kupnja „na prvu“ u ovom će vam slučaju, možete biti sigurni, donijeti više štete nego koristi.

1. VRSTE DJEČJIH KOLICA

Za početak, važno je znati koje se sve vrste dječjih kolica danas nude na tržištu. Prema osnovnoj podjeli, dječja kolica dijele se na tzv. sisteme 3 u 1 ili 2 u 1.

Sistem 3 u 1 znači da kolica dobivate u kompletu s autosjedalicom i košarom za bebe do otprilike tri mjeseca, a 2 u 1znači da, uz kolica, dobivate autosjedalicu ili košaru. Osim tih sistema, na tržištu postoje i kolica koja se spuštaju u potpuno ležeći položaj (kako dijete raste, naslon se podiže prema sjedećem), zatim trokolice, kišobran-kolica i tzv. dvostruka kolica. Svaka od navedenih kolica imaju svoje karakteristike – primjerice, sistem 3 u 1 vrlo je praktičan jer vam može poslužiti doslovce od prvog dana djetetova rođenja do njegove treće godine. Budući da uz kolica dobivate i sjedalicu za auto (koja vam je ionako potrebna) i košaru, koje se obje savršeno montiraju na kolica, sistemi 3 u 1 su, unatoč visokoj cijeni, vrlo popularni jer na taj način jednim potezom rješavate sve brige oko transporta svojeg mališana.

Untitled 1.jpg
Amazon Kolica 3 u 1 sadrže i košaru i 'jaje'

Sistemi 2 u 1 također su praktični. Doduše, kod sistema 2 u 1 uz kolica dobivate ili autosjedalicu ili košaru. Roditelji se najčešće odlučuju za kombinaciju kolica i autosjedalice, jer košaru beba vrlo brzo preraste, pa se njome možete koristiti od rođenja do otprilike trećeg mjeseca. Autosjedalica, koja se montira na kolica, izvrsno će poslužiti do šestog mjeseca bebina života, nakon čega ćete bebu voziti u kolicima u poluležećem ili sjedećem položaju.

71+nEds2oKL._SX522_.jpg
Amazon Uz kolica 2 u 1 dobivate ili autosjedalicu ili košaru

Atraktivne trokolice i osobito tricikli danas su vrlo popularni. Zbog aluminijskog okvira i zračnih guma ovakva su kolica idealna za vožnju po neravnim terenima, npr. po plaži ili travi. Ona, međutim, imaju i svoje mane – zbog nedostatka potpuno ležećeg položaja, većina takvih kolica može se upotrebljavati tek nakon što dijete navrši šest mjeseci. Stoga uz njih obavezno morate kupiti kompatibilnu autosjedalicu. Isto tako, ako imate malen auto, radije dva puta razmislite prije negoli se odlučite na kupnju preslatke trokolice. Većina modela, naime, zauzima dosta mjesta, a kotači se moraju skidati, što i nije baš praktično.

719yi1Kw-sL.jpg
Amazon Zbog nedostatka potpuno ležećeg položaja, većina trokolica može se upotrebljavati tek nakon što dijete navrši šest mjeseci

Kišobran-kolica zasigurno su ona koja će vam zadavati najmanje glavobolja kad je riječ o zauzimanju mjesta. To su, naime, lagana kolica, idealna za putovanja! Iako neka kišobran-kolica imaju naslon s četiri ili pet položaja, u takvim se kolicima smiju voziti isključivo djeca od šest mjeseci nadalje. Kišobran-kolica s prilagodivim naslonom najpraktičnija su jer dijete u njima može sjediti uspravno, a ako tijekom vožnje zaspi, bez problema mu možete spustiti naslon kako bi mu bilo udobnije. Postoje i tzv. „super lagana kišobran-kolica“ koja imaju samo jedan položaj – sjedeći. U njima se dijete smije voziti tek kad počne potpuno samostalno sjediti.

51OGIcewsEL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
Amazon I u kišobran-kolicima se smiju voziti isključivo djeca od šest mjeseci nadalje

Dvostruka kolica možete nabaviti ako ste roditelj blizanaca. Takva se kolica nude u dvije varijante – sa sjedalima koja su jedno pokraj drugoga ili jedno iza drugoga. Kolica koja imaju sjedala jedno pokraj drugoga odlična su i ako imate bebu i malo dijete, no zbog svoje širine s njima možete imati problema pri prolasku kroz vrata. Za blizance je zato praktičnije nabaviti dvostruka kolica sa sjedalima koja se nalaze jedan iza drugog.

shutterstock_2006481317.jpg
Shutterstock Kolica za blizance dolaze sa sjedalima koja su jedno pokraj drugoga ili jedno iza drugoga

2. SIGURNOST PRIJE SVEGA!

Pri kupnji kolica najveću pozornost obratite na sigurnost koju pružaju vašem djetetu. Naime, sigurnosni pojasevi moraju se kopčati u pet točaka (preko ramena, oko struka i između nogu), kako bi dijete bilo maksimalno zaštićeno. Na tržištu postoje i modeli koji se kopčaju u tri točke – djetetu oko struka i između nogu, no takva su kolica iznimno nepraktična, pa i opasna jer malenom djetetu pružaju vrlo slabu zaštitu, a starijem djetetu omogućuju da doslovce „pobjegne“ iz kolica. Takva su kolica, zapravo, najopasnija za dijete koje tek uči sjediti jer, zbog nedostatka zaštite preko ramena, djetešce doslovce „leluja“ po kolicima. Sigurnosni pojasevi moraju biti i vrlo čvrsti, a kopče takve da ih vaše dijete ne može tako lako otvoriti. Za razliku od vas, naravno.

shutterstock_1116154037.jpg
Shutterstock Sigurnosni pojasevi moraju se kopčati u pet točaka (preko ramena, oko struka i između nogu)

Posebnu pozornost valja obratiti na to da kolica nemaju oštre rubove kako se dijete ne bi ozlijedilo. Što se sigurnosti tiče, također je važno da kolica imaju kvalitetan i funkcionalan sustav blokiranja kotača (kočnice), te da im je baza kotača stabilna i dovoljno široka da onemogućuje prevrtanje.

3. VELIČINA KOLICA I LAKOĆA RUKOVANJA

Osim sigurnosnih pojaseva, pri kupnji posebnu pozornost obratite na sklapanje. Idealna su kolica koja možete lagano sklopiti jednom rukom. U trgovini nekoliko puta sklopite i rasklopite kolica kako biste se uvjerili da sve doista funkcionira. Zbog djetetove sigurnosti posebno je važan mehanizam koji koči i blokira lagano sklapanje. Neka se kolica, naime, s nevjerojatnom lakoćom mogu sama od sebe sklopiti.

Isto tako, ako nemate velik auto, odaberite kolica koja sklopljena zauzimaju malo mjesta. Mnogi roditelji čine klasičnu pogrešku – u zanosu kupe neka atraktivna robusna kolica, s npr. golemim kotačima, a poslije požale jer takva kolica, uz to što nisu baš lagana, zauzimaju cijeli prtljažnik manjeg automobila, što je problematično, osobito ako idete na dulji put.

shutterstock_2264762229.jpg
Shutterstock Ako su kolica prevelika zauzet će vam čitav prtljažnik

Lakoća rukovanja još je jedan važan kriterij. Dobra su kolica ona koja možete voziti jednom rukom, a takva, naravno, moraju imati prednje kotače koji se okreću u svim smjerovima. Osim toga, obratite pozornost na visinu ručki. Bilo bi dobro da se one mogu prilagoditi po visini (tate se često bune da su im ručke preniske), te da se mogu prebacivati naprijed i nazad, tako da majka ili otac mogu gledati dijete dok ga voze. Tkanina kojom su kolica prekrivena trebala bi se, zbog pranja i higijene, lako skidati i stavljati nazad.

SITNICE KOJE VESELE

Roditelje osobito vesele dodaci koje pri kupnji dobivaju uz kolica, poput torbe za bebine potrepštine, zatim zimsku i kišnu navlaku, te plastičnu ceradu za zaštitu od kiše. Zasebno se kupuju suncobrani, držači za bočice, a danas se na tržištu mogu kupiti i platforme koje se montiraju na stražnji dio kolica, a namijenjene su starijem djetetu koje stoji na platformi i vozi se, dok je mlađe dijete naprijed u sjedalu. Također, gotovo svaka kolica danas imaju ispod sjedala ugrađenu prostranu košaru za stvari, što je spas kada idete u kupnju s djetetom. Treba, međutim, paziti da se košara ne pretrpa stvarima, kako kolica ne bi izgubila stabilnost.

shutterstock_1655274088.jpg
Shutterstock Roditelje osobito vesele dodaci koje pri kupnji dobivaju uz kolica

Koja god kolica odlučili kupiti, zbog djetetove je sigurnosti iznimno važno svakih nekoliko tjedana temeljito ih pregledati. Dobro i brižljivo održavanje ključ je njihove dugovječnosti.

A zato ste ih i kupili, da traju… zar ne?