Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPOVIJEST MAJKI ČIJE SU BEBE OPERIRANE JOŠ U TRBUHU: Fetalna kirurgija je bila najbolja odluka koju smo donijele

Autor Roditelji.hr

Reality zvijezda Kourtney Kardashian nedavno je hitno prebačena u bolnicu na operaciju fetusa. Majke koje su prošle ovaj zahvat otkrivaju kako izgleda i koje su koristi od njeg

 Ispovijest majki čije su bebe spašene zahvaljujući fetalnoj kirurgiji Izvor: Shutterstock

Fetalna kirurgija odnosi se na postupak koji se izvodi na nerođenom djetetu ili fetusu dok je u maternici. U SAD-u i Europi se počeo izvoditi 2000-ih, dok u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji ta mogućnost. Najčešći razlog za operaciju fetusa je liječenje sindroma blizanačke transfuzije, stanja u kojem blizanci dijele imaju zajedničke krvne žile, ali u nepravilnom omjeru. To znači da jedan blizanac ima više, a drugi manje krvnih žila. U toj situaciji, u 10 posto takve djece, jedno dijete uzima previše krvi na račun onog drugog. Bez operacije takve bebe će ili umrijeti ili imati trajna oštećenja. Još jedna situacija u kojoj se fetalnom kirurgijom spašava život je slučaj fetalne anemije, u kojoj je bebi očajnički potrebna transfuzija krvi u maternici. No postoje i neke fetalne intervencije koje se ne rade kako bi se bebi spasio život, već kako bi joj se poboljšala kvaliteta života. Primjer takve su fetusi sa spinom bifidom. "Ne spašavamo živote tih beba, ali se nadamo da ćemo im omogućiti bolju kvalitetu života, bolje šanse da samostalno hodaju kad budu stariji", kaže fetalna kirurginja iz Teksasa dr. Magdalena Sanz Cortes.

 shutterstock_309817259.jpg
Fetalna kirurgija je postupak koji se izvodi na nerođenom djetetu ili fetusu dok je u maternici
Izvor: Shutterstock

 Upravo je ovakvu situaciju imala i Amerikanka Alisha Staten koja je bila u 19. tjednu trudnoće kada je saznala da njezina beba ima spinu bifidu. Sljedećih nekoliko tjedana provela je sastajući se s liječnicima iz bolnica Intermountain Primary Children's Hospital i University of Utah Health koji su obavili testiranje kako bi se utvrdilo je li kandidat za operaciju fetusa. U 24. tjednu trudnoće podvrgnula se prvoj operaciji fetusa koja je izvedena u državi Utah. Ona i dijete imale su svaka svoj tim stručnjaka tijekom postupka. Liječnici su ultrazvukom locirali bebu, otvorili su maternicu i amnionsku vrećicu kako i izvršili otvorenu operaciju. Beba je bila uronjena u maternicu, ali su njezina zadnjica i leđa bili izloženi tijekom operacije.

Otprilike tjedan i pol nakon operacije Alishi je ispao sluzni čep - rizik od operacije fetusa – pa je ostatak trudnoće provela u bolnici. "Bio je to dug proces, bilo je neugodno. Bilo je trenutaka u kojima sam mislila da ne mogu više. Da moje tijelo to više ne može", kaže Alisha koja je izdržala do 29. tjedna. Rodila je Abigail hitnim carskim rezom. Otpuštena je iz bolnice nekoliko dana kasnije, dok je njezina kćer ostala na odjelu intenzivne njege do prvobitnog termina poroda. Abigail danas ima 2 i pol godine, na leđima joj se nalazi ožiljak od operacije u obliku srca. Iako Abigail zbog spine bifide i preranog rođenja ima zdravstvenih problema, poput slabije pokretljivosti i kontrole mjehura, njezina majka ističe da se operacija fetusa pokazala kao najbolja odluka koju su ona i suprug donijeli.

 profimedia-0513702474.jpg
Spina bifida najčešća je prirođena malformacija središnjeg živčanog sustava
Izvor: Profimedia

Još jedan američki par Samantha i Joey Paris prošli su isto iskustvo. Ultrazvuk je u 23. tjednu trudnoće pokazao znakove nakupljanja tekućine u plućima njihove bebe. Riječ je o stanju opasnom po život koje se naziva fetalni hidrops. Naime, višak tekućine može uzrokovati zatajenje srca, zbog čega je Samanthi za nekoliko dana zakazan termin za operaciju fetusa u teksaškoj dječjoj bolnici u Houstonu. "Rekli su nam da je to jedina opcija i da ćemo u suprotnom vrlo brzo izgubiti dijete ili imati mrtvorođenče. Iako je bilo zastrašujuće, jedino što možete je reći: „Učinite sve što možete da spasite naše dijete, mi smo za“. Mislim da prije tog dana nisam imala pojma da operacija fetusa uopće postoji", ističe Samantha.

I ona je dobila trudove nekoliko sati nakon operacije zbog čega je bila podvrgnuta dodatnim operativnim zahvatima, a ostatak trudnoće morala je strogo mirovati. Dva puta tjedno je posjećivala liječnike i obavila ukupno 61 ultrazvuk. Rodila je vaginalno, u 39. tjednu. Nakon tri dana provedena na odjelu intenzivne njege dječak Archie je pušten kući. Danas ima 4 mjeseca i dobrog je zdravlja. Prvih nekoliko godina života morat će odlaziti na česte liječničke kontrole. „Ovo je stvarno bilo pravo čudo i veliki dar“, objašnjava njegova majka.

 shutterstock_163889288.jpg
Samantha je uspjela dočekati termin, sina je rodila vaginalno u 39. tjednu
Izvor: Shutterstock

Izvor: Yahoo.com

Možda će vas zanimati

Najnovije