Svaka trudnica jedva čeka kontrolu kako bi svoju bebu mogla vidjeti na ultrazvuku. Međutim, kada dobijete nalaz ultrazvuka, tamo ćete naići na brojne skraćenice, a vjerojatno za mnoge ne znate što znače.

Kako biste i sami mogli pročitati sve mjere fetusa koje su zabilježene na nalazu, donosimo objašnjenje skraćenica.

Na prvim pregledima, gdje će liječnik utvrditi trudnoću, bit će riječi o gestacijskoj vrećici. Gestacijska vrećica je struktura koja okružuje embrij i vjerojatno je prva struktura koja se može vidjeti na ultrazvuku na samom početku trudnoće.

Obično je vidljiva do 6. tjedna trudnoće, a obuhvaća embrij i amnionsku tekućinu, pomaže u prehrani i zaštiti fetusa u razvoju. Gestacijska vrećica je pokazatelj postojanja rane trudnoće, bilo da je u maternici ili kao izvanmaternična trudnoća.

• GV: gestacijska vreća, vrećica u kojoj se unutar maternice razvija plod. 
BPP (Biophysical profile): profil kojim se ocjenjuje stanje ploda, a sačinjavaju ga fetalni pokreti i disanje, tonus i količina
TT (Tjelesna težina) ili EFW (Estimated Fetal Weight): procjena težine bebe
ZM (Zadnja menstruacija) ili LMP (Last menstrual period): datum posljednje menstruacije
EDD (Estimated due date) ili VTP (vjerojatni termin poroda) ili TP (termin poroda): predviđeni termin poroda
GA (Gestational age) ili GN (Gestacijski tjedan): gestacijska starost bebe u tjednima i danima

trudnica gleda snimku ultrazvuka
Shutterstock 

Kako beba raste, tako će sve više podataka biti na vašim nalazima. Evo koje sve mjere vaš ginekolog može zabilježiti, i kako se tumače.

Mjere glave fetusa

BPD (Biparientalni dijametar): biparijetalni promjer, odnosno promjer bebine glavice. Ovo je promjer između dvije strane glave i mjeri se nakon 13 tjedana. Povećava se s oko 2,4 cm u 13. tjednu na oko 9,5 cm u terminu poroda. Različite bebe iste težine mogu imati i različite mjere glave.
HC (Head Circumference): obim glave
OFD (Okcipitofrontalni dijametar): razmak između potiljka i čela

Mjere vrata fetusa

NN (Nuhalni nabor) ili NT (Nuchal Translucency): debljina vrata

Mjere lica

• IOD: razmak između očnih duplji (interorbitalni dijametar)
• NK: dužina nosne kosti

Mjere mozga fetusa

VA (Ventriculoatrial): širina prednjeg roga bočne moždane komore
VP (Ventriculoperitoneal): širina zadnjeg roga bočne moždane komore
TCD (Transcerebralni dijametar): širina malog mozga
CM (Cisterna magna): širina dijela iza malog mozga
Hem (Hemisfera): širina hemisfere (tj. polovine mozga)

Mjere tijela

CRL (Crown rump lenght) ili TD (Tjelesna dužina): dužina ploda u ranoj trudnoći, duljina se mjeri od tjemena do trtice djeteta. Ova mjera daje procjenu gestacijske starosti ploda između 7. i 13. tjedna trudnoće. Prema ovoj mjeri, određuje se očekivani datum poroda.
FL (Femoral diaphysis lenght): dužina bedrene kosti (femura). S obzirom na to da je bedrena kost najduža kost u tijelu, ona odražava i uzdužni rast fetusa. Povećava se s oko 1,5 cm u 14. tjednu trudnoće na oko 7,8 cm u terminu.
HL (Humerus length): dužina nadlaktice
AC (Abdominal circumference): obim struka, tj. abdomena, pomoću čega se procjenjuje rast ploda i tjelesna težina bebe (abdominalna cirkumferencija).

Mjere tekućine

AFI (Amniotic fluid index): oznaka za količinu plodove vode oko djeteta, a ova je mjera važna u zadnjim tjednima trudnoće.
BF (Blood flow): oznaka za protok krvi u raznim krvnim žilama fetusa, što pokazuje koliko hranjivih tvari i kisika prolazi kroz žile. Mjeri se protok kroz pupčanu arteriju (AU), središnju moždanu arteriju (ACM), fetalnu aortu (AO) i kroz neke vene, npr. pupčanu venu (VU).

Procjena aktivnosti bebe

KDS: otkucaji bebina srca
FD: fetalna dinamika, označava pokrete bebe
EO: embrionalni odjek, odnosno prvi oblik djeteta