Krvarenje u trudnoći često nije razlog za paniku, ali u nekim slučajevima može ukazivati na spontani pobačaj ili neke ozbiljnije komplikacije. Postoji više uzroka krvarenja u trudnoći, a neki uopće nemaju ni veze s bebom i s njezinim razvojem.

Blago krvarenje u ranoj trudnoći pojavljuje se kod skoro trećine budućih majki i često ne predstavlja prijetnju za trudnicu ili bebu.

Krvarenje do 20. tjedna trudnoće, koje nije razlog za zabrinutost

Liječnici procjenjuju da će 25 do 40 posto trudnica doživjeti neku vrstu vaginalnog krvarenja tijekom rane trudnoće, ali to neće utjecati na napredak njihove trudnoće. Postoji niz mogućih bezazlenih uzroka krvarenja u prvome dijelu trudnoće.

  • Implantacijsko krvarenje - Nakon oplodnje, trudnoća počinje kada se jajna stanica implantira u sluznicu materice. Ponekad ovaj proces uzrokuje manje krvarenje, i nema razloga za brigu.
  • Seksualni odnosi - Tijekom drugog i trećeg tromjesječja, vaš grlić materice postaje zadebljan zbog povećanog opskrbljivanja krvlju. Kao rezultat toga, moguće je krvarenje nakon seksualnog odnosa, i ni to nije razlog za brigu.
  • Infekcije - Neke žene mogu imati infekciju kao što je klamidija i zbog toga će se pojaviti krvarenje. Nije zabrinjavajuće, ali treba posjetiti liječnika i izliječiti uzrok. 
  • Pregled ginekologa - Nije neobično da se krvarenje pojavi i nakon Papa-testa ili vaginalnog pregleda koji se obično obavljaju između 6. i 12. tjedna trudnoće. Točkasto krvarenje može se pojaviti u roku od 24 sata nakon posjeta ginekologu, a nestaju u roku jednog dana.
krvarenje u trudnoći
Shutterstock 

Krvarenje prije 20. tjedna zbog kojeg treba posjetiti liječnika

Ponekad krvarenje tijekom prve polovine trudnoće može biti znak ozbiljnijeg stanja.

  • Subkorionsko krvarenje - Krvarenje oko posteljice. Iako je mogući normalan napredak trudnoće nakon ove vrste krvarenja, hitna dijagnoza i liječenje su ključni.
  • Biokemijska trudnoća - Jajna stanica je oplođena, ali ne raste i ne razvija se. I dalje možete imati pozitivan test na trudnoću. Do spontanog pobačaja dolazi jer se oplođena stanica nije implantirala u maternicu.
  • Pobačaj - Spontani gubitak trudnoće u prvih 20 tjedana. Često će krvarenje biti popraćeno i drugim simptomima, kao što su grčevi i bolovi u trbuhu.
  • Ektopična trudnoća - Oplođena jajna stanica implantira se negdje drugdje osim u maternici, najčešće u jajovodu. Važno je postaviti dijagnozu na vrijeme jer može doći do komplikacija.