Visok krvni tlak u trudnoćimože biti opasan, a liječnici na to upozoravaju trudnice od samog početka trudnoće. No što je s niskim krvnim tlakom?

Ako ste u ranoj trudnoći, nemate razloga za brigu. Normalno je da tlak opada kako se povećava volumen krvi i vaše tijelo je pod većim naporom kako bi kompenziralo potrebe bebe koja raste u vama. Krvni tlak dolazi do najniže točke u drugom tromjesečju, a zatim počinje polako rasti do normalne vrijednosti.

mjerenje tlaka
Shutterstock 

Simptomi niskog tlaka u trudnoći

Pad krvnog tlaka u prvom tromjesečju može prouzročiti vrtoglavicu i nesvjesticu. Međutim, vrtoglavica može biti i posljedica anemije ili niske razine šećera u krvi tako da, ako simptomi potraju, obavezno se obratite svome liječnku.

Kako si olakšati simptome?

Ležanje na lijevoj strani povećat će protok krvi do vašeg srca i mozga, i to može biti učinkovito kod simptoma kao što je vrtoglavica. Važno je unositi dovoljno tekućine, posebno tijekom ljetnih dana, i kretati se.

Nizak tlak i epiduralna

Mnogim je ženama krvni tlak niži i izvan trudnoće, tako da nemate razloga za brigu. Međutim, ako vam je krvni tlak nizak tijekom poroda, imajte na umu da ga epiduralna može dodatno sniziti pa je važno da budete pod stalnim medicinskim nadzorom.