Krvarenje iz nosa samo je jedan od brojnih simptoma trudnoće i uglavnom nije razlog za brigu. Krvarenja i začepljen nos povlače se nakon poroda, kad se hormoni krenu vraćati na staro.

Povećan volumen krvi

Dva su glavna razloga zašto trudnice češće doživljavaju krvarenja iz nosa te periode potpuno začepljenog nosa. U prvom se tromjesečju krvarenja najčešće događaju zbog povećane količine krvi koja cirkulira tijelom. Budući da se u nosu nalazi velik broj žilica, povećan volumen krvi može oštetiti osjetljive žilice, one pucaju i nos tada krvari.

Drugi je razlog promjena hormona koja također može uzrokovati oticanje i krvarenje desni.
Dišne putove možete osloboditi pravilnim puhanjem nosa kojim ćete zaštititi vaše nazalne membrane. Palcem zatvorite jednu nosnicu, a na drugu nježno puhnite. Činite to više puta s nosnicom koja je začepljena, a onda maramicom laganom obrišite unutrašnjost nosnica.

trudnica pije vitamine
Shutterstock 

Pojačajte vitamin C

Pomoći vam može i ovlaživač prostora, ali uz povremeno korištenje te obavezno onaj koji izbacuje toplu maglicu, a ne hladnu. Razgovarajte s liječnikom o eventualnoj suplementaciji vitaminom C koji može osnažiti vaše kapilare i smanjiti krvarenje. Povećajte broj porcija voća i povrća koje sadrži vitamin C.

Jutro započnite ispiranjem nosnica fiziološkom otopinom, a ako je nos potpuno začepljen, razgovarajte s liječnikom o sigurnim nosnim sprejevima za olakšanje nazalne kongestije.

Kad vas uhvate epizode krvarenja, ne naginjite se unazad, već prema naprijed te prstima uhvatite mjesto poviše nosnica te ispod nosnog mosta te držite zatvoreno tri do pet minuta.