Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako djetetu pravilno zaustaviti krvarenje iz nosa?

 djevojčici krvari iz nosa

  1. Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se rijetko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nosnice dijete krvari, jer krv vjerojatno ne ide iz obje nosnice (to se rjeđe dešava). Veća djeca neka kratko ispušu nos i tako očiste mjesto krvarenja od sline ili eventualnog stranog tijela.
  2. Dijete treba nagnuti glavu lagano naprijed (ne unatrag, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se slijeva prema grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dijete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno.
  3. U tom položaju (s glavom nagnutom naprijed), treba izvršiti pritisak na nosnicu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka maramice, ili direktno na nosnicu) - koji se prislanja sa strane, tako da se nosnica "slijepi" s koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst, već samo sa strane. Bilo bi dobro da dijete diše na usta dok pritišćete nos koji krvari, iako je druga nosnica slobodna.
  4. Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta prije provjere je li krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak, moguće je da krvarenje neće stati, pa će se postupak morati ponoviti.
  5. Ako nakon desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne kanale nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nosnicu koja krvari. Potom se pritisak na nosnicu ponavlja i tako se "drži" petnaest minuta.

Tekst: Yumama
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije