Manekenka Chrissy Teigen, supruga glazbenika Johna Legenda, zbog komplikacija u trećoj trudnoći mora strogo mirovati. Naime, zbog krvarenja koje nikako ne prestaje, Chrissy je bila hitno hospitalizirana, a nakon obrade, puštena je kući uz stroge naputke liječnika da može ustati tek kako bi otišla na toalet. Ova 34-godišnjakinja prvo je dijete, kći Lunu, začela zahvaljujuži potpomognutoj oplodnji, nakon dugogidišnjeg nastojanja da zatrudni prirodnim putem,; drugu trudnoću, nakon koje se rodilo dječak Miles, iznijela je bez ikakvih tegoba, a sada se - negdje na polovici "blaženog stanja" - bori s obilnim krvarenjima. Kako je sama ispričala, nije riječ o nekoliko kapljica krvi, već o obilnom krvarenju, poput mjesečnice, što predstavlja velik rizik za bebu i uspješan ishod trudnoće. Liječnici su joj objasnili da se to događa jer joj je placenta izuzetno slaba, a dječak kojeg nosi u sebi vrlo je živahan.

View this post on Instagram

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

Mirovanje u trudnoći prijeko je potrebno kada postoji opasnost od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja ili zastoja u rastu djeteta.  Zašto žena u tom slučaju treba ležati? Ležanjem se ublažava pritisak na ušće maternice i smanjuje se mogućnost da se maternica, potaknuta pritiskom bebe, počne prijevremeno stezati. U ležećem položaju povećava se opskrba posteljice i ploda krvlju, a time i kisikom i hranjivim tvarima. Rizici od preuranjenog porođaja smanjuju se redovitim ginekološkim pregledima. Što se prije uoče nepravilnosti, manji je rizik za dijete. O kojim sve nepravilnostima govorimo?

Anomalije maternice
Većina žena s anomalijama u građi maternice je plodna, ali je sklonija spontanom pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, pa i poslije. Osim toga, dijete može dospjeti u neuobičajen položaj ili, pak, usporeno rasti zbog nedovoljnog prostora u maternici. Zbog smanjene mišićne mase maternica ne može izdržati težinu djeteta ili pri porođaju ne dolazi do dovoljno jakih kontrakcija pri istiskivanju.

Upalni procesi
Organizam je tijekom trudnoće skloniji infekcijama. Redovitim uzimanjem briseva iz rodnice i s grlića maternice prati se vaginalna flora te se na vrijeme mogu uočiti upalni procesi. O vrsti infekcije, njezinoj jačini i gestacijskoj dobi fetusa ovisi koliko je ona opasna za majku i dijete. Infekcije se obično, uz preporučeno mirovanje, uspješno tretiraju lijekovima.

EPH-gestoza
EPH-gestoza naziv je za sindrom, odnosno za skup simptoma u trudnoći, kao što su oticanje tkiva zbog nakupljanja tekućine, nakupljanje proteina u urinu i povišeni krvni tlak. Ovaj se sindrom javlja tek nakon 24. tjedna trudnoće, a dijeli se prema simptomima, patogenezi i popratnim bolestima.
Preeklampsija označava pojavu povišenoga krvnog tlaka i proteinuriju, a eklampsija označava pojave konvulzija (grčeva) u trudnoći, što je opasno, ali rijetko stanje. Sva ova stanja zajedno nazivamo akutna toksemija. To je obično privremena pojava u trudnoći koja prolazi nakon što žena rodi. Ležanje pridonosi boljem radu srca i bubrega, čime se sprječava ishemija ploda.

Predležeća posteljica
Placenta praevia naziv je za nepravilno smještenu posteljicu koja djelomice ili potpuno zatvara grlić maternice. Normalni položaj posteljice u poodmakloj trudnoći nalazi se u području fundusa maternice, odnosno njezina gornjeg dijela. Krvarenje nakon 20. tjedna trudnoće obično upućuje na predležeću posteljicu ili njezino odljuštenje.
Predležeća posteljica mnogo se češće pojavljuje u onih žena koje su imale oštećenja stijenke maternice (zbog porođaja carskim rezom, pobačaja ili operativnih zahvata na maternici), zatim kada dijete ima povećanu potrebu za hranjivim tvarima i kisikom, što je najčešće slučaj kod višeplodne trudnoće ili ako je majka pušačica.
Tijekom trudnoće postoji rizik od prijevremenog porođaja. Žena mora mirovati, a ako uoči znakove krvarenja, odmah mora poći u bolnicu. Trudnoću treba održati barem do 36. tjedna, kada obično sazrijevaju djetetova pluća, što se utvrđuje pregledom.

Oslabljeni grlić maternice
Neke žene imaju kongenitalnu sklonost oslabljenom grliću maternice. Drugima pak ovaj poremećaj prijeti ako su imale spontane ili artificijelne pobačaje. Grlić maternice se skrati i proširi, pa postoji opasnost od prijevremenog porođaja. Liječnik tada mora procijeniti je li potrebna serklaža. Ako je ona neophodna, obično se izvodi tijekom drugog tromjesečja trudnoće.
To je operacija kojom se pod kratkotrajnom općom anestezijom zašije grlić maternice šavom ili trakom, a koja se skida u 38. tjednu trudnoće. Ranije se skida samo u slučaju prijevremenog porođaja koji se nije mogao zaustaviti.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografije: Instagram