Tijekom spavanja tijelo se resetira i obnavlja, pogotovo krvne žile, što je posebno važno sada kada su pod povećanim pritiskom zbog dodatnog protoka krvi koji je potreban za napredovanje vaše bebe.

Spavanje također održava imunološki sustav, a san kontrolira način na koji tijelo reagira na inzulin. Ako nemate dovoljno inzulina, povećava se rizik od gestacijskog dijabetesa. Da biste se dovoljno i kvalitetno naspavali, važno je 'uhvatiti' dobar položaj.

Koji je najbolji položaj za spavanje u trudnoći?

Ono što je sigurno, nakon prvog tromjesečja postaje nemoguće ležati na trbuhu. Pa kako se onda namjestiti? Stručnjaci smatraju da je najbolji položaj za spavanje na lijevoj strani iako je i desna prihvatljiva. Položaj na lijevoj strani omogućuje maksimalan protok krvi i hranjivih tvari u posteljicu (što znači manji pritisak na šuplju venu) i poboljšava rad bubrega, što znači bolje eliminiranje otpadnih tvari i manje oteklina u stopalima, gležnjevima i rukama

Također, mnogi liječnici preporučuju da izbjegavate ležanje na leđima cijelu noć, pogotovo tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Zašto? Položaj na leđima oslanja se cijelom težinom rastuće maternice i bebe na vaša leđa, crijeva i glavnu venu koja prenosi krv iz donjeg dijela tijela natrag u srce.

Ovaj pritisak može pogoršati bolove u leđima i hemoroide i usporiti probavu, ometati cirkulaciju, uzrokovati hipotenziju (nizak krvni tlak), a potom i vrtoglavicu.

Trikovi za bolji položaj

Niste navikli ležati na boku ili ste oduvijek spavali na boku? Svejedno, čini vam se da se nikako ne možete odmoriti? Pokušajte prekrižiti jednu nogu preko druge i staviti jedan jastuk između njih i drugi iza leđa, ili bilo koju drugu kombinaciju koja vam pomaže da zaspite.

kako se naspavati u trudnoći
Shutterstock 

Za dodatnu potporu pokušajte upotrijebiti dugački jastuk za cijelo tijelo, a ako jastuci ne pomažu, pokušajte spavati u poluuspravnom položaju, u naslonjaču umjesto u krevetu. Imajte na umu da je normalno osjećati nelagodu nekoliko noći ili čak nekoliko tjedana, jer tijelo će se ipak prilagoditi novom položaju i situaciji.

Većina žena ima problema sa spavanjem, stoga se ne opterećujte ako ne spavate jednako dobro kao prije trudnoće. Ako pak imate poteškoća s disanjem tijekom noći, što dovodi do lošeg sna i noćnog buđenja, a povezuje se s komplikacijama u trudnoći, uključujući preeklampsiju, gestacijsku hipertenziju i nisku porođajnu težinu, svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Niste sigurni spavate li dovoljno? Ako vidite da ste kronično umorni, sigurno je da ne spavate dovoljno, a ukoliko vam nedostatak sna postaje problem, razgovarajte sa svojim liječnikom.