Hemoroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće, ali i pri samom porođaju. Zbog pritiska uvećane maternice na trbušne vene, a ponajprije na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta. Tegobe uzrokovane tim poremećajem uglavnom su vezane uz drugu polovicu trudnoće, kao i uz razdoblje nakon porođaja. Naime, rijetko se problemi s hemoroidima javljaju do 20. tjedna trudnoće.

Tegobe nastaju postupno − najprije kao bezbolna krvarenja ili, jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predjelu anusa. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni. Poslije postaju veći i neprestano bolni, a posebno nakon stolice.

Zato je u ovom razdoblju jako važno da trudnica ima redovite i ne pretjerano tvrde stolice.

Mnogo žena nakon vaginalnog poroda dobije hemoroide zbog naprezanja i velikog povišenja tlaka unutar trbušne šupljine. No to je normalna pojava i nije razlog za brigu, a u većini slučajeva povuku se  bez potrebe za liječenjem.

Pravilna prehrana, puno kretanja, što manje stresa…

Većina trudnica ima hemoroide u trudnoći, ali samo kod manjeg broja nastaju izrazite tegobe. Zato se samo u pojedinim slučajevima nakon porođaja moraju operirati. Najčešće se predlaže dijetni i higijenski režim koji podrazumijeva obroke s dosta vlakana, manje začinjenu hranu i dosta tekućine. Također je potrebna redovita higijena analnog područja, a za sve ostale preparate i lijekove najbolje se obratiti liječniku.

  • Izbjegavajte namirnice koje potiču zatvor (konzervirana riba, salama, sir, kakao, mlijeko, kava, crni čaj, svježi bijeli kruh, kolači i slastice koje sadrže sodu i margarin), a jedite hranu bogatu vlaknima: grubo mljevene žitarice, ječam, integralno brašno, voće (jabuke, marelice, grožđice, smokve), povrće (mrkva, pečeni krumpir, artičoke, brokule, poriluk, bijeli i crveni kupus, kukuruz, salata…)
  • Osim vode, možete piti i kompot, prirodni sok, kefir. Čaša hladne vode natašte na mnoge djeluje laksativno.
  • Temeljito žvačite hranu jer time potičete izlučivanje sline. Nakon jela popijte čašu mineralne negazirane vode.
  • Ne odlažite odlazak na zahod. Idealno vrijeme za to je ujutro, nakon doručka. Pričekajte dulje, barem desetak minuta prije nego što odustanete.
  • Krećite se kad god ste u mogućnosti, puno šećite.

Što ako hemoroidi izađu?

Hemoroidi koji su izašli van anusa izazivaju snažne i tupe bolove. Krvarenje se očituje pojavom svijetlocrvene krvi, obično na kraju stolice. Nakon krvarenja bolovi oslabe ili potpuno prestanu.

No, krvarenje se može javiti i na početku i tijekom defekacije, tj. pražnjenja sadržaja crijeva, a katkad krv brizga u tankom mlazu, što posebice može uplašiti. Takva stanja podrazumijevaju da se treba odmah obratiti liječniku kako bi se zaustavilo krvarenje.

Operacija kao krajnje rješenje

Hemoroidi mogu na početku ostati potpuno nezapaženi − ako ne uzrokuju posebne tegobe. Ali kod jako zapuštenih slučajeva tegobe mogu trajati svaki dan − i to godinama. Obično se u trudnoći pogoršavaju, ali se prije porođaja savjetuje samo konzervativna terapija. Nakon porođaja mora se pričekati da prođe nekoliko tjedana i tek onda procijeniti njihovo konačno stanje i, samim tim, način liječenja. Ali, bez obzira na to koliko bila bolna i dugotrajna stanja koja izazivaju hemoroidi, mora se istaknuti da njihova operacija pripada redu najzahvalnijih procedura za liječenje u kirurgiji − jer se kod pacijenata kod kojih su praktički svaki dan izražene tegobe postiže potpuno izlječenje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock