Naime, postoje dva dosad dokazana razloga rađanja ‘velikih’ beba. Prvi je vezan uz genetsko naslijeđe, odnosno riječ je o tome da se u svakoj generaciji neke obitelji rađaju djeca s porođajnom težinom većom od 4 kilograma. U ovome slučaju riječ je o zdravoj, pravilno građenoj djeci koju odlikuju samo veće tjelesne proporcije, a imaju pravilno formirane unutrašnje organe te im rad srca nije poremećen.

No postoji još jedan razlog, a to je onaj zbog koji zabrinjava liječnike – trudnički ili gestacijski dijabetes. Dakle, dijete se u maternici brzo razvija i raste, ali ne zato što je 'genetski programirano', nego jer troši prekomjernu količinu šećera iz majčine krvi.

Sama riječ dijabetes govori da se radi o poremećaju regulacije šećera u krvi. Ovaj poremećaj javlja se kao direktna posljedica trudnoće te pogađa i žene koje nikad prije nisu imale problema s regulacijom šećera. Trudnički je dijabetes na sreću prolazan i nakon porođaja se najčešće povlači.

Zašto dolazi do poremećaja regulacije šećera?

Najjednostavnije objašnjeno, hormoni koji sada u većim količinama kruže tijelom žene, imaju suprotan učinak od inzulina. Gušterača stoga mora lučiti veće količine inzulina, no inače, kako bi regulirala razinu šećera. Katkad čitav mehanizam ne funkcionira najbolje pa dolazi do trudničkog dijabetesa.

Simptomi trudničkog dijabatesa

Simptomi koji bi vas mogli natjerati da se posavjetujete s liječnikom i napravite test opterećenja šećerom (OGTT) koji inače nije obavezan test u trudnoći jesu: naglo žeđanje, često i obilno mokrenje (često mokrenje, ali u malim količinama, normalna posljedica pritiska djeteta na majčin mjehur), nagli i jaki umor.

Zašto je važno nadzirati trudnički dijabetes?

Ne nadzire li se ovaj poremećaj, posljedice na zdravlje djeteta i majke te tijek porođaja mogu biti razne. Kod takvih trudnica češće dolazi do komplikacija u trudnoći i pri porođaju zbog prevelike bebe, češće dolazi do anomalija ploda zbog naglog rasta, češći je prijevremeni porođaj, carski rez.

Koji pokazatelji poremećaja još postoje?

Važan pokazatelj utjecaja šećera na dijete jest i praćenje krivulje rasta ploda. Svaki plod raste i dobiva na težini u vlastitom, ali uvijek ujednačenom ritmu. Ako taj ritam nije očekivan, odnosno ako je dijete preveliko, taj podatak govori o mogućem utjecaju šećera na dijete.

Koje su moguće komplikacije s bebom?

Ako se trudnički dijabetes ne otkrije na vrijeme i ne tretira, dolazi do zadebljanja potkožnog tkiva bebe: višak masnoće nakuplja se na vratu, prsima i trbuhu. Potom se povećavaju bebina jetra: koja su pod opterećenjem jer moraju obraditi glukozu koja dolazi iz mamine krvi, a pritom se povećava i bebin želudac. Kako bi se smanjila hiperglikemija kod majke, povećava se i bebina gušterača te se razvija takozvana hiperplazija gušterače.

Većem je tijelu potreban i veći volumen krvi kako bi organi radili svoj posao pa se povećava količina krvi u malom tijelu, što dovodi do pojačane bubrežne filtracije, odnosno bubrezi proizvode više mokraće, nastaje polihidramnij, a majčin trbuh također drastično raste. Kako bi pumpalo više krvi, bebino srce mora i jače raditi. Postupno se srčani mišić zadebljava (hipertrofija miokarda), potom se povećava srce fetusa (kardiomegalija), zatim se srčani mišić ‘istroši’, slabi, pa može doći do zatajenja rada srca i prije rođenja.

Dakle, ako se ne poduzmu koraci za normalizaciju razine glukoze u krvi, to će negativno utjecati na formiranje fetusa, a u nekim slučajevima može dovesti do njegove smrti ili invaliditeta.

Kako se postavlja dijagnoza?

Test opterećenja šećerom (OGTT) nije obavezan, no preporučuje se napraviti oko 26. tjedna trudnoće. Test je jednostavan, analizira se krv na šećer natašte, a zatim nakon ispijanja vrlo slatke tekućine. Ukaže li ovaj test na trudnički dijabetes, trudnica se upućuje na daljnje testiranje koje se obavlja tijekom 24-satnog boravka u bolnici.

Liječenje kod blagog poremećaja regulacije šećera

Blago povišen šećer u krvi trudnice liječi se fizičkom aktivnosti primjerenom trudnicama i prehranom koja treba sadržavati što više složenih ugljikohidrata (mahunarke te žitarice, kruh, tjestenina i riža punog zrna). Nekim ženama voće i sokovi mogu donijeti previše šećera u krvotok pa će biti bolje vitamine i hranjive tvari u organizam unositi konzumacijom povrća. Pritom svakako valja izbjegavati bijeli kruh i kolače te jesti redovito bez preskakanja više manjih obroka tijekom dana. U svladavanju šećera pomaže i redovita tjelesna aktivnost te redovit odmor.

Liječenje kod jačeg poremećaja regulacije šećera

Ako se stanje šećera u krvi ne uspije nadzirati na prirodan način, trudnica će morati početi uzimati inzulin, no takvi su slučajevi rijetki. Trudnoću opterećenu dijabetesom pratit će više testova i pregleda jer je cilj zaštititi zdravlje majke i djeteta te iznijeti trudnoću što bliže predviđenom datumu rođenja. Dođe li do komplikacija, liječnici će možda zatražiti amniocentezu (punkcija plodove vode) kako bi se provjerilo stanje i veličina djeteta te u slučaju potrebe provjerila zrelost pluća za prijevremeni porođaj. Ipak, valja napomenuti da većina trudnica koje su inače dijabetičarke, kao i one koje su u trudnoći dobile privremeni trudnički dijabetes, normalno podnosi trudnoću te uz pojačan nadzor vaginalno rađa zdravu djecu.