Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj velike bebe

Ne rađaju se sva djeca s idealnom tjelesnom masom. Neka se rađaju s nadprosječno vellikom tjelesnom težinom, neka s premalom. Uz dodatnu njegu za takvom djecom, uskoro će i njihova težina dostići prosječnu

 velika beba

Prosječna težina novorođenčeta iznosi od 3 do 4 kg, dužina od 50 do 55 cm, a opseg glave je oko 35 cm. Muško dijete je za oko 200 grama teže od ženskog djeteta. Naravno, postoje i izuzeci pa se nakon devet mjeseci trudnoće mogu roditi i puno manje ili, pak nadprosječno velike bebe. Postoje i slučajevi beba koje nakon porođaja teže više od pet kilograma!

Premalo ili previše kilograma kod bebe mogu upućivati na zdravstvene probleme majke i (ili) djeteta. No pritom treba imati u vidu i majčinu kilažu. Ako majka primjerice ima 45 kg i rodi dijete od 2,5 kg, tada to nije neobično. Isto vrijedi i u slučaju da dijete teži 4,5 kg a njegova mlada i zdrava mama je snažnija, krupnije građe i ima široku zdjelicu.

Statistički podaci svjedoče o sve učestalijem rađanju krupnije djece pa tako svako 25. dijete teži više od 4 kg. Na žalost, ponekad je to pokazatelj da možda nešto nije u redu s djetetovim ili maminim zdravljem. Zbog toga je vrlo važno redovito odlaziti na kontrole tijekom cijele trudnoće. Samo tako se na vrijeme mogu spriječiti neželjene posljedice.

Kada je moguć vagninalni porođaj s obzirom na veličinu djeteta?

Glavni problem pri rađanju krupnog djeteta nije povezan samo s njegovim prolaskom kroz porođajni kanal već i s mogućom traumom pri porođaju. Kako bi se izbjegli problemi, plod se provjerava ultrazvučno. Tako se može izmjeriti odgovara li veličina ploda veličini porođajnog kanala žene. Na UZV pregledu oko 20. tjedna radi se pelvimetrija - mjerenje majčine zdjelice - kako bi se odredilo je li plod prevelik za prirodan porođaj.

Vaginalni porođaj neće biti moguć ako je:

  • glava djeteta veća od unutarnjeg promjera majčine zdjelice
  • žena ima iznimno usku zdjelicu ili neke anomalije u njezinoj građi.
  • u oba slučaja postoji opasnost od porođajne traume. U tom slučaju liječnik će predložiti carski rez i odrediti kada da dođete u rodilište (obično nešto ranije od predviđenog termina).

Mogući uzroci rađanja krupnog djeteta?

  • Endokrini poremećaji, uglavnom šećerna bolest
  • Različiti Rh-faktor majke i ploda
  • Prenesena trudnoća dulja od 42 tjedna
  • Prejedanja i neuravnotežena prehrana
  • Nasljedne osobine - u obitelji su se i prije rađala krupna djeca
  • Drugi, treći... porođaj: čest je slučaj da svaki novi porođaj donosi krupniju bebu.

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije