Kućni test na trudnoću je pozitivan: Kako izgleda prvi pregled kod ginekologa

Doznajte kada trebate na prvi termin kod ginekologa nakon što saznate da ste trudni, što će vas pitati i koja pitanja trebate postaviti njemu.

Shutterstock

Većina žena dogovara termin kod ginekologa najkasnije nakon pozitivnog testa na trudnoću. Liječnici već odavno primjećuju da im žene dolaze sve ranije, što ne čudi: većina budućih majki osjeća se sigurnijima i smirenijima kada zna da njihova beba od samog početka dobiva najbolju moguću skrb i njegu.

Pratite razvoj bebe u trbuhu i saznajte što se događa u svakom tjednu trudnoće u našem specijalu Čekamo bebu s vama

Kada je pravi trenutak za prvi termin?

Ako vam je kućni test na trudnoću pozitivan, ginekolog će vas za prvi pregled uglavnom naručiti kada uđete u 7. ili 8. tjedan trudnoće. Jedino u slučaju da imate neko krvarenje ili loše ishode prethodnih trudnoća, zakazat će vam pregled ranije, tj. u 5. tjednu trudnoće.

Ako dovoljno rano želite znati jeste li ovaj put trudni, ne morate najprije čekati na pozitivni rezultat testa na trudnoću jer i on sigurne rezultate daje tek 14 dana nakon ovulacije, a ginekolog vam pomoću krvnog testa može puno ranije utvrditi jeste li zatrudnjeli. U krvi se naime može dokazati trudnički hormon HCG već šest do devet dana nakon oplodnje.

Kako izgleda prvi pregled?

Na prvome preventivnom pregledu liječnik prvo potvrđuje da ste uistinu trudni. Zatim slijede drugi pregledi: mjerenje težine, mjerenje krvnog tlaka, pretraga mokraće, određivanje hemoglobina u krvi.  Uzeti će vam krv da bi odredio krvnu grupu i rhesus-faktor i proveo druge testove: na HIV, rubeolu, antitijela te serološku reakciju na sifilis kojom se mogu utvrditi uzročnici sifilisa opasni za dijete.

Potom slijedi rutinski ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa, cervikalnih briseva i ultrazvukom. Nakon što ginekolog uzme ultrazvučne mjere, izmjeri veličinu gestacijske vrećice i veličinu ploda, moći će vam reći u kojem ste tjednu trudnoće. Nakon 4. tjedna trudnoće već je vidljiva gestacijska vrećica, a embrij se može uočiti i izmjeriti negdje između 5. i 6. tjedna trudnoće. Prvi otkucaji bebina srca mogu se čuti između 6. i 9. tjedna trudnoće. Na prvome pregledu može se utvrditi je li riječ o višeplodnoj trudnoći ili jednoplodnoj i radi li se o izvanmaterničnoj trudnoći.

Shutterstock 

Ginekolog će vam postaviti okvirni datum porođaja, kao i dati upute o pregledima koji su pred vama u sljedećih mjesec dana.

U prvom planu ovoga termina ipak je savjetovanje. Trudnice se upozoravaju na moguće rizike, dobivaju savjete za pravilnu prehranu te im se objašnjava veza između karijesa i prehrane u trudnoći.

Kako se pripremiti za prvi trudnički pregled?

Za početak, razmislite o svim svojim zdravstvenim problemima i životnim navikama, koje su možda upitne za razdoblje trudnoće. Kada dolazite na razgovor s ginekologom, bilo bi dobro da budete informirani o povijesti svojih bolesti, ali i o obiteljskoj anamnezi (ako postoje neke genetski nasljedne bolesti). Neke od korisnih informacija bile bi i one o alergijskim reakcijama (ako ste ih imali), vaši ginekološki podaci kao što je podaci o podaci o vašoj prvoj mjesečnici, problemi s PMS-om, eventualne ginekološke operacije, nalazi PAPA testova ili spolno prenosivih bolesti, povijesti eventualnih prethodnih trudnoća ili komplikacija u trudnoći, pobačajima, podaci o potencijalnim izloženostima nekim bolestima. Na primjer, ako ste nedavno putovali u inozemstvo, radili u zdravstvu ili imali kontakt s osobama koje su bolovale od nekih zaraznih bolesti.

Jesam li trudna? Na to se pitanje uglavnom nadovezuje bezbroj drugih - također medicinskih. Što je s mojim lijekom protiv peludne hunjavice? Moram li se odreći svoje mačke kad sam trudna? Je li mi zdjelica dovoljno široka za porod? Najbolje bi bilo da sva ta pitanja koja vas zaokupljaju skupite već prije termina kod liječnika - tako ih već na prvom preventivnom pregledu možete razjasniti i izaći iz ordinacije zadovoljni što ste se o svemu informirali.

I liječnik ima pitanja: zanimat će ga prije svega vaša dosadašnja povijest bolesti: bolesti izazvane poremećajem izmjene tvari, dječje bolesti, nasljedne bolesti, moguće alergije, eventualni spontani pobačaj ili abortus - to su teme o kojima će on razgovarati. I naravno, zanimat će ga jeste li se cijepili. Zato odmah na prvi pregled ponesite odgovarajuće dokumente kao što je iskaznica imunizacije ili knjižica alergičara.Ako redovito uzimate neke lijekove, ne zaboravite to napomenuti svome liječniku, a to uključuje i bilo kakve suplemente, kao i prirodne tinkture i čajeve.

Shutterstock 

Također, važno je da možete odgovoriti na pitanja o povijesti bolesti svoga partnera i, uza sve to, zapišite si pitanja koja želite postaviti ginekologu jer ćete vjerojatno pola toga zaboraviti kada dođete na prvi pregled.

Koja pitanja postaviti ginekologu na prvom pregledu?

  • Jesam li u rizičnoj grupi za komplikacije?
  • Preporučujete li mi prenatalne testove kao što su nifty, harmony i panorama?
  • Što mogu jesti, a što ne?
  • Koliko se smijem udebljati na mjesečnoj razini, a koliko u cijeloj trudnoći?
  • Koliko i što smijem vježbati? Smijem li u bazen? Smijem li trčati ili brzo hodati, voziti bicikl? Smijem li se ljeti kupati u moru?
  • Kakvi su spolni odnosi dopušteni i u kojoj mjeri? Smijem li koristiti lubrikante?
  • Ako želim putovati, što moram paziti?
  • Koje lijekove bez recepta smijem piti ili koje izbjegavati?
  • Koje dodatke prehrani smijem uzimati? Koliko kave smijem piti i koji su mi čajevi dopušteni?
  • U kojem položaju mogu spavati?
  • Koji simptomi tijekom trudnoće upućuju na to da moram potražiti liječničku pomoć?
  • Što ako imam grčeve, jutranje mučnine, glavobolju, bol u leđima?
  • Smijem li kod kozmetičara ili frizera, što je s posjetom zubaru, smijem li primiti anesteziju kod popravljanja zuba, smijem li ići na masažu, sunčati se?
  • Imam li pitanja, mogu li vas nazvati ili poslati mail?

Pratite razvoj bebe u trbuhu i saznajte što se događa u svakom tjednu trudnoće u našem specijalu Čekamo bebu s vama