1.  S kojim rodilištem najbolje surađujete?

Svaki ginekolog - ili barem većina - ima svoje "rodilište izbora". Ili je poslovno vezan uz neko rodilište ili na drugi način s njime rutinski surađuje. Zamolite ga da vam kaže što bi vam preporučio i zašto - to će vam mnogo reći o njegovom stavu prema porodu. Ako želite prirodniji porod, odaberite ginekologa koji to razumije i podržava i koji će vas voditi na pravi način i dati vam prave informacije. I koji će vam, na kraju, preporučiti najbolje rodilište za vaš izbor.

2. Koje procedure i koji testovi me očekuju do kraja trudnoće?

Iako su neki testovi standardni i obavljaju se prema unaprijed utvrđenom rasporedu kod manje-više svakog ginekologa, raspitajte se o tome - važno je unaprijed znati kako vaš ginekolog inače vodi trudnoće, zagovara li češće ili rjeđe preglede ultrazvukom, češće ili rjeđe krvne pretrage i slično.

3.  Koje knjige vam preporučuje?

Edukacija je najvažnija, a niti jedan zadatak u životu neće biti tako zahtjevan kao majčinstvo. Na mnoga pitanja odgovore možete i sami saznati, primjerice na pitanja prehrane, vježbanja, praktičnih stvari s bebom... Svejedno, zamolite svojeg liječnika da vam preporuči literaturu da se ne biste izgubili u džungli naslova u knjižarama.

4.  Što vam liječnik može preporučiti u slučaju trudničkih smetnji i bolova?

Trudnoća jest blaženo stanje, ali uz trudnoću dolaze mnoge veće ili manje smetnje. Probavne poteškoće, bolovi u leđima, nesanica... sve je to normalan dio trudnoće, no to ne znači da morate trpjeti. Zamolite svojeg liječnika da vam preporuči sredstva za ublažavanje bolova i razgovarajte s njime o mogućnostima koje imate. Neke žene, primjerice, žele samo prirodne lijekove - razumije li to vaš ginekolog? Odobrava li?

Ginekolog o problemu neplodnosti i granici za IVF
Shutterstock Ginekolog o problemu neplodnosti i granici za IVF

5. S kime vaš ginekolog najuže surađuje?

Možete li upoznati te osobe? U privatnim ginekološkim ordinacijama - kao i kod liječnika u rodilištima - nije nikakva rijetkost da vaš liječnik koristi usluge liječnika specijalista, primjerice, stručnjaka za ultrazvuk, stručnjaka za dijabetes u trudnoći, stručnjaka za višeplodne trudnoće i slično. Upoznajte se s mogućnostima.6.

6.  Koje tečajeve vaš ginekolog preporučuje?

Danas vam je dostupno mnogo raznih trudničkih tečajeva, a neka rodilišta prisutnost oca na porodu uvjetuju završenim trudničkim tečajem. Savjetujte se s ginekologom i zamolite ga da vam preporuči neki tečaj u sklopu lokalnog doma zdravlja ili rodilišta. Ginekolog neka ima i završnu riječ kada odlučujete o sportu u trudnoći.

7.  Koristi li vaš ginekolog rutinski intervencije tijekom poroda?

To je važna informacija kada birate porodničara. Dio odgovora svakako ćete dobiti odabirom rodilišta jer se u nekima intervencije na porodu obavljaju rutinski, bile one potrebne ili ne, dok u drugima njeguju ipak nešto liberalniji pristup. No konačni odgovor saznat ćete tek od osobe koja će vam pomagati pri porodu.

8  Kada počinjemo razgovarati o induciranom porodu?

Inducirani porod trebao bi se primjenjivati u slučajevima kada je beba sigurnija vani, nego unutra. No, mnogi liječnici često koriste inducirani porod čak i kad to nije medicinski najnužnije. Saznajte tu informaciju prije - raspitajte se o stavu svojeg liječnika prema induciranom porodu

9.  Koje su mi mogućnosti na porodu?

Neka rodilišta zahtijevaju da tijekom čitavog poroda ležite, u drugima pak možete hodati, sjediti, čučati... Nemojte se oslanjati isključivo na iskustva žena koje su već rodile - iako su ta iskustva vrijedna - već otvoreno pitajte svojeg liječnika što vam je sve omogućeno.

10.  A što poslije poroda?

Želite li imati bebu uz sebe sve vrijeme? Želite biti s drugim mamama u sobi? Želite vlastiti apartman? Saznajte sve o uobičajenoj praksi odabranog rodilišta. Koriste li uobičajeno praksu dohrane beba bez pristanka mama? Čime ih dohranjuju? Raspitajte se!