Kod planiranja trudnoće često se parovima govori: "Samo se opustite", ili "Ne razmišljajte o tome", a mnogima je potrebno dulje vrijeme da začnu bebu, posebno kod prve trudnoće. Iako se puno toga treba posložiti da dođe do trudnoće, a iskustva onih koji začnu bebu "iz prvog pokušaja" ili kažu da im se dogodila slučajno, ne tješe one koji slušaju takve dobronamjerne savjete. 

Liječnici smatraju da je normalno razdoblje za parove mlađe od 35 godina rad na bebi i do godinu dana, a starijima od 35 do šest mjeseci, prije nego je potrebna liječnička obrada. Iako se to ne čini puno, čekanje može izgledati kao vječnost onima koji žele bebu.

No kad se "radi na drugoj ili trećoj bebi", često puno brže dolazi do trudnoće. Je li razlog tome doista ta "opuštenost" i što istraživanja pokazuju?

Tijelu je lakše ponavljati radnje

Da bi žena mogla začeti, njezino se tijelo mora posložiti poput slagalice, a tijelima je lakše ponavljati radnje. Samo iz toga razloga, što naše stanice 'pamte', ženi je lakše ponovno zatrudnjeti jer njezino tijelo već zna što treba činiti.

Popriličan broj parova bori se s nečim što se zove 'sekundarna neplodnost' ili poteškoćama s ponovnim začećem nakon prve trudnoće. Međutim, prema najnovijim saznanjima, rađanje ponekad može 'resetirati' plodnost para. Zapravo, više studija ukazuje na povezanost između poboljšane plodnosti i druge trudnoće, a postoji nekoliko razloga zašto se ovo 'resetiranje' može dogoditi.

15 ranih simptoma trudnoće
john-looy-X3DZ1c7MPa4-unsplash 

Prvo, trudnoća povećava dotok krvi u maternicu, što može doprinijeti plodnosti. Također, promjene u tijelu u trudnoći i nakon porođaja uzrokuju fluktuacije u razini hormona žene ili promjene u anatomiji reproduktivnog sustava, što također može povećati izglede za ponovno začeće djeteta.

Iako to nije slučaj sa svima, stručnjaci kažu da čak jedna od tri žene doživi ovaj 'reset' plodnosti koji im pomaže da ponovno zatrudne bez ikakvih intervencija, što također objašnjava zašto mnoge žene kažu da im je bilo mnogo lakše zatrudnjeti drugi put.

Trudnoća je komplicirana, a čin začeća zahtjeva da se više stvari poklopi točno u pravom trenutku. Nažalost, mnoge žene slabo razumiju svoj mjesečni ciklus i vrijeme plodnosti te nisu povezane sa svojim tijelom.

Međutim, nakon što ste nosili bebu devet mjeseci, puno bolje ćete osjećati svoje tijelo i, uz informiranje i iskustvo iz stvarnog života, puno bolje razumijeti i plodnost i trudnoću. To u konačnici može pomoći ženama da znaju kad im je vrijeme ovulacije, pa će lakše i zatrudnjeti.

Iako taj princip ne funkcionira uvijek, ovi razlozi prilično su logični i svakako daju nadu ženama koje pokušavaju zatrudnjeti drugi put.