U trećem tromjesečju trbuh rapidno raste, osjećate se tromije, teško vam je zaspati, žgaravica se vratila, mokrite svako malo i svatko vas pita kad će beba. Nekim je ženama u tom razdoblju već dosta trudnoće i osjećaju se umorno i nezainteresirano pričati o njoj. Neke žene čak i mrze biti trudne i to je sasvim normalan osjećaj, piše Baby Center.

Otvoreno pričajte o svojim emocijama

Kad vas uhvati osjećaj preplavljenosti, pokušajte ga iskreno iskomunicirati bliskim ljudima. Ako vam se ne razgovara o veličini vašeg trbuha, svakodnevnim tegobama i pripremama za dolazak bebe, promijenite temu i objasnite bližnjima da vam treba predah.

Isto tako, ako osjetite potrebu za izjadati se nekome, pronađite osobu od povjerenja i otvoreno recite kako se osjećate. Ponekad možda nećete osjećati da u svojoj okolini imate nekoga tko će vas čuti bez osude pa u tom slučaju razmislite o razgovoru sa psihoterapeutom.

Kako bi skrenuli misli s težine zadnjeg tromjesečja, iskoristite ovo vrijeme za učenje nečeg novog. Upišite se na tečaj jezika ili neki kreativni program za kojeg ranije niste imali vremena. Očistite radni stol i napravite reorganizaciju kuhinje. Raščistite ormare i riješite se stvari koje vam sakupljaju prašinu.

Iskoristite ovo vrijeme za druženje s partnerom i dragim prijateljima. Počastite se masažom, koncertom ili kazališnom predstavom. Stavite fokus na ljude i situacije koje vas vesele.

trudnica u strahu
Shutterstock 

Prenatalna depresija nije rijetka

Sasvim je normalno da u nekom periodu trudnoće osjećate da vam je dosta svega. Ipak, ako je riječ o zaista teškim osjećajima koji ne prolaze, a prate ih teškoće u koncentraciji, velike promjene u apetitu, osjećaj bezvrijednosti ili krivnje, poteškoće sa spavanjem ili bolovi u tijelu, moguće je da imate simptome depresije.

U medijima se tek odnedavno počelo otvorenije govoriti o postporođajnoj depresiji, no još uvijek se nedovoljno govori o prenatalnoj depresiji koja žene pogađa u trudnoći. Kod obje je vrste depresija važno reagirati na vrijeme kako bi žena dobila potrebnu pomoć i uspjela uspostaviti kvalitetnu vezu s bebom.