Mučnina i povraćanje u prvim mjesecima trudnoće mogu znatno utjecati na sveukupno opće stanje žene, no postoje načini kako se nositi s njima, a da vam u potpunosti ne zavladaju životom. Razgovarajte sa svojim partnerom, članovima obitelji i prijateljima o tome kako se osjećate i ne ustručavajte se potražiti pomoć. No, ako vaše stanje nije tako ozbiljno i teško, evo savjeta kako si pomoći.

Postoje razni “kućni pripravci” i savjeti kako olakšati ovo razdoblje:

 • Jedite manje obroke više puta na dan, najbolje svaka 2 do 3 sata. Niska razina šećera u krvi te glad mogu uzrokovati podražaj na povraćanje.
 • Pokušajte nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Pijte manje gutljaje tijekom dana i izbjegavajte piti pola sata prije obroka i nakon njega. Ako vam i tekućina smeta, jedite voće i povrće s visokim sadržajem vode (za ljetne trudnice je pogodna lubenica, a za zimske naranče).
 • Čaj od metvice i gazirana mineralna voda mogu pomoći kod mučnine i povraćanja.
 • Izbjegavajte jako začinjenu hranu, masnu hranu i hranu s jakim mirisima. Kad god je moguće, jedite hladne obroke (mirisi tople hrane mogu biti nadražujući). Također ćete s vremenom shvatiti koja vam hrana više odgovara, a koja vam izaziva mučninu.
 • Pokušajte neko vrijeme izbjegavati “okidače”. Dnevnik prehrane pomoći će vam da otkrijete hranu koja vam najviše škodi. Također, ako je to moguće, kuhanje prepustite nekom od ukućana.
 • Kad osjetite mučninu, pokušajte je ublažiti s kriškom integralnog krekera, rižinom pločicom ili tostom. Također, 15 minuta prije nego što ustanete, pojedite nekoliko krekera. Uzmite si vremena prije nego što ustanete.
 • Preporučuje se hrana bogata bjelančevinama i složenim, cjelovitim ugljikohidratima.
 • Pojedite, mirišite ili cuclajte kriške limuna ili limete.
 • Ne pušite i ne pijte alkohol. Izbjegavajte pića koja sadržavaju kinin (Bitter Lemon, Tonic Water). Ako vam ne smeta, kavu ili čaj (zeleni, crni, žuti i bijeli) pijte najviše 2 do 3 manje šalice na dan.
 • Pripravci s đumbirom pokazali su se izrazito učinkovitim. Kušajte čaj od đumbira, kekse s đumbirom ili dodatke prehrani s đumbirom. Neke su studije pokazale sigurnost primjene đumbira u ublažavanju trudničkih mučnina, bez negativnog učinka na djetetov razvoj. No, s đumbirom budite oprezni. Ne preporučuje se uzimati kapsule đumbira više od 1 g na dan.
 • Uzimanje vitamina B6 u dozi od 50 mg također se pokazalo učinkovito kod liječenja trudničkih mučnina i povraćanja. No, prije nego što uzmete bilo kakve pripravke, svakako se posavjetujte s liječnikom.
 • Osigurajte si dovoljno odmora. Stres i užurbanost samo će pogoršati situaciju. U nekim primitivnim društvima, gdje je život opušteniji i jednostavniji, jutarnja je mučnina nepoznat pojam. Zato stvari od sada uzimajte smirenije i s odmakom.
 • Provodite što više vremena na svježem zraku i često prozračujte prostorije. Izbjegavajte pretople prostorije jer toplina potiče mučninu.
 • Mnoge trudnice zbog straha od uzimanja lijekova i moguće štete koju oni mogu prouzročiti, pribjegavaju alternativnoj medicini. Akupunktura i akupresura pokazuju uistinu dobre učinke. Akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba, pritiskujući akupresurne točke na unutarnjem dijelu zgloba, ublažavaju mučninu.
 • Homeopatski pripravci pokazuju učinkovitost kod velikog broja trudnica. Aromaterapija također može pomoći, no prije uzimanja tih proizvoda, konzultirajte se s kvalificiranim i iskusnim aromaterapeutom.

Prijedlozi jelovnika Ovih nekoliko jelovnika služe kao primjer kako biste dobili uvid i ideju kako se uravnoteženo hraniti u trudnoći. S obzirom na to da većina trudnica žudi za nekom vrstom hrane, dok neke namirnice ne mogu uopće unijeti, ovi jelovnici su samo jednostavan vodič. Obroke uzimajte svaka 2 do 3 sata, ne preskačite ih, a večeru ne odgađajte za kasne sate. I za prvu i za drugu užinu mogu se uzimati isti prijedlozi.

tablica prehrane

Tekst: Martina Ivanišević, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Foto: Thinkstock