POVRATAK MENSTRUACIJE: Kako ovulacija i krvarenje utječu na dojenje?

Žene koje isključivo doje, uglavnom kasnije dobivaju prvu postporođajnu menstruaciju.

Shutterstock

Menstruacija može utjecati na dojenje kao što i dojenje može utjecati na menstruaciju. Neke majke primjećuju smanjenje proizvodnje mlijeka nakon povratka menstruacije dok se kod drugih ništa ne mijenja. Dobro je što je to privremena situacija i nema potrebe za panikom.

Znakovi da menstruacija dolazi

Kad će majka nakon poroda dobiti menstruaciju, ovisi o razinama progesterona u tijelu. Ako je progesteron nizak, menstruacija će se vjerojatno vratiti ranije, piše Kingdom of baby.

Neki od znakova da menstruacija nakon poroda stiže jesu sljedeći; vaša beba dnevno spava više od četiri sata, a noću više od šest sati. Kombinirate dojenje i adaptirano mlijeko ili općenito dijete hranite rjeđe tijekom dana i podoji vam traju kraće. Još jedan od znakova je da beba polako prihvaća krutu hranu.

Neke će žene osjetiti osjetljivost u bradavicama za vrijeme ovulacije, a neke će primijetiti da se zalihe mlijeka smanjuju s dolaskom menstruacije.

Shutterstock  Kada i koliko koristiti šeširiće za bradavice

Privremena promjena

Nagli pad zaliha mlijeka je privremena pojava kad se menstruacija vrati, a možete je osjetiti i do nekoliko dana prije krvarenja. Kad menstruacija dođe, mlijeko će se opet početi stvarati u većim količinama, budući da će se hormoni ustabiliti.

Ako osjetite da imate manjak mlijeka, povećajte konzumaciju čajeva koji potiču laktaciju te se pobrinite da vaša prehrana sadrži dovoljno namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, piletina i zelenog lisnatog povrća. Pazite da održavate dnevnu hidriranost i uključite veću količinu juha i kompota u jelovnik. Ako primijetite da su vaše zalihe mlijeka tako male da dijete ne dobiva dovoljno u danu, obratite se liječniku za razgovor o eventualnoj nadopuni.

Dojenje često odgađa povratak menstruacije, pogotovo ako bebu dojite i danju i noću i ako još niste krenuli s dohranom.