U PORODU SE NE RAĐA SAMO DIJETE: Matrescencija je zahtjevan proces pretvaranja žene u majku

O majčinstvu se uglavnom govori u kontekstu rađanja djeteta, ali ne smijemo zaboraviti da se s djetetom rađa i majka.

Shutterstock

Matrescencija je pojam koji označava proces postajanja majkom, a prvi ga je put upotrijebila antropologinja Dana Raphael. Riječ je to koja opisuje fizičke, psihičke i emotivne promjene koje žene prolaze za vrijeme preobrazbe u majku.

Fokus je često samo na bebi

Za većinu su žena trudnoća i majčinstvo radosno iskustvo prožeto teškim trenucima i zbunjujućim emocijama. Sasvim je prirodno da se novopečena majka osjeća izrazito radosno, a nekoliko trenutaka kasnije potpuno razočarano, frustrirano, ljutito i uplašeno.

Psihijatar Daniel Stern objasnio je kako stvaranje novog ženinog identiteta može biti jednako zahtjevan proces kao i fiziološko rađanje djeteta. Iako je riječ o velikoj promjeni koju opisuju psihijatri, psiholozi i antropolozi, matrescencija je prilično neistražena i pomalo zanemarena u medicinskoj zajednici u kojoj je fokus još uvijek na djetetu.

Istina je da se život žene kada postane majkom u potpunosti mijenja i novopečene mame trebaju veliku podršku.

Shutterstock 

Suprotstavljene emocije

Majčinstvo je najveća tranzicija u ženinom životu i u tom periodu ne bi trebala biti sama. Priprema za postpartum jednako je važna kao i priprema za porod pa je dobro da žena unaprijed dogovori pomoć s bližnjima ili organizira plaćenu podršku, ako za to postoji potreba.

Majčinstvo, pogotovo u samim počecima, obilježeno je suprotstavljenim emocijama. Imate jaku potrebu biti blizu bebe, a istovremeno samo želite da vas nitko ne dira. Takve su emocije sasvim uobičajene i prirodne u ovom razdoblju, no u ženama ponekad mogu izazivati osjećaj krivnje.

Važno je osvijestiti da je proces postajanja majkom sličan adolescenciji u kojoj dijete postaje odraslom osobom. U oba slučaja postoji cijeli niz nesuglasica, zbunjenosti i pomiješanih emocija. Osigurajte si podršku i u svakom danu pokušajte pronaći komadić vremena za sebe.