Otkako su se pojavile, sigurne kutije za ostavljanje beba, izazivaju pozornost, ali i djelotvornost kod spašavanja života djece. Osim u SAD-u i Južnoj Koreji, takva mjesta postoje i u Belgiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Radi se o osiguranim mjestima za one koji se ne mogu brinuti o svojim bebama, a na društvenim mrežama može se vidjeti kako to točno funkcionira. Safe Haven Baby Box osigurani inkubator opremljen krevetićem, grijanjem i klima uređajem, a beba se ovdje može ostaviti potpuno anonimno, piše Yumama. Kutije za bebe postavljaju se na vanjske zidove vatrogasnih domova i bolnica s vanjskim vratima koja se automatski zaključavaju kada se stavi novorođenče. Unutarnja vrata s druge strane omogućuju medicinskom osoblju da se pobrinu za bebu, izvještava Spectrum local news.

Jedno takvo mjesto dostupno je u St. Louisu, a prvo takvo mjesto za bebe predstavljeno je u Missouriju u kolovozu 2023. u Melville Child Protection District Station. Bolničari hitne pomoći u Melvilleu obučeni su za protokole i postupke u slučaju da beba stigne u kutiju, uključujući prijevoz u bolnicu, rad sa socijalnim radnicima i obavještavanje zdravstvenih službi i službi za starije osobe.

Ovo je krajnja opcija, ali na ovaj način beba se ostavlja na sigurnom, a ne u parku ili kanti za smeće

Šef vatrogasne službe Mehlvillea Brian Hendricks rekao je za Spectrum News da Missouri ima zakone o sigurnom utočištu već 20 godina, ali ova nova kutija za bebe pruža anonimnost.

"Nitko ne želi pokucati na vrata vatrogasnog doma i reći 'Evo, uzmite moje dijete'. Boje se osuđivanja. Boje se da će ljudi o njima misliti najgore, rekao je Hendricks. "Radi se o tome da im dajemo opciju da nam bez osuđivanja sigurno daju svoje bebe."

"Mislim da je ovo važno kao posljednje sredstvo", rekla je stanovnica Oakvillea Jane Sinak. “Ovo je samo opcija da majka izabere život za dijete, a ne da ga napusti, kao što ponekad čujemo u vijestima – da dijete ostane u parku, ili u kanti za smeće. Ona može izabrati život za dijete na pravi i siguran način. Toliko je obitelji koje umiru od želje za posvojenjem, pa bi to mogla biti situacija u kojoj svi dobivaju. “Teška situacija za ženu može se pretvoriti u prekrasnu radost za drugu obitelj”, rekla je.

Monica Kelsey, osnivačica i izvršna direktorica Safe Haven Baby Boxa, rekla je da je njezina biološka majka silovana u dobi od 17 godina i da ju je napustila ubrzo nakon poroda.

"Ja sam jedno od ove djece koja nisu rođena iz ljubavi", rekla je Kelsey. "Danas u St. Louisu u Mehlville Fire Districtu, žene imaju priliku spasiti živote svoje djece. Hvala vam što ste omogućili ženama da imaju ovu opciju".

Kako funkcionira sigurna kutija?

Kad se beba stavi unutra, aktiviraju se dva alarma, a zatim počinje odbrojavanje od 60 sekundi dopuštajući majci da ode prije nego što oprema obavijesti vatrogasce.

Safe Haven Baby Box nastajao je tri godine nakon što je Murphy iznio ideju da se oživi u Missouriju. Zakon o dopuštanju kutija za bebe usvojen je 2021. Diljem SAD-a, ukupno 34 bebe su sigurno dostavljene u kutije za bebe Safe Haven. Od osnutka, Nacionalna dežurna linija organizacije primila je više od 8000 poziva. Trenutačno više od 40 zajednica radi na tome da u svojoj lokalnoj bolnici ili vatrogasnoj postaji omogući kutiju za bebe.