Iako joj je trudnoća na 4. godini KIF-a, bila, kako Antonia sama kaže, neplanirana, odlučila se za majčinstvo i otisnula se u svoju životnu avanturu. Budući da je cijeli život u sportu te je dvije godine radila kao fitnes trenerica, a već je imala iza sebe i 5-godišnje iskustvo u radu s djecom, odlučila je pokrenuti vlastiti brand.

View this post on Instagram

A post shared by Antonia (@lifeloveandfitness.hr)

Svoju je trenutnu životnu situaciju spojila sa znanjem iz sporta i fitnesa te je osmislila poseban program vježbanja za trudnice i mame. S obzirom na to da je svakoj ženi koja postaje majka goruće pitanje kako se vratiti u formu nakon trudnoće i poroda, razgovarali smo s Antonijom i iz prve ruke doznali kako vježbati i na što obratiti pozornost tijekom 9 mjeseci blaženog stanja, ali i kasnije, kad bebica postane mami stalno i najdraže društvo.

Antonia, kako je krenula tvoja priča, što te je potaknulo da osmisliš program vježbanja za trudnice i mame? Kako sam se početkom trudnoće osjećala pokretno, odlučila sam biti aktivna cijelu trudnoću. I ne samo to, odlučila sam napraviti istraživanje na svome tijelu - koje mi vježbe odgovaraju u trudnoći, a koje se u isto vrijeme mogu prilagoditi i ostalim trudnicama. Kreirala sam tako program za sva tri tromjesječja, a dok sam bila u trećem tromjesečju, snimila sam i sve vježbe. To je bilo malo teško jer mi je trbuh već bio poveći i bilo mi se teže kretati. No uspjela sam...

antonia i beba
zagreb 11032021 antonia jelic vjezba sa bebom snimio drazen kokoric

Kako izgleda tvoj program vježbanja?

Riječ je o tri programa za trudnice: za 1., 2., i 3. tromjesječje, odnosno Fitmama 1, 2 i 3. U svakom programu ima 9 treninga po 5 vježbi, a svaki je osmišljen tako da se tri treninga rade kroz jedan mjesec, a treninzi za vrijeme trudnoće planirani su tri puta tjedno.

Preporučuješ li trudnicama još neko kretanje?

Da, naravno, preporučujem šetnje. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trudnica treba biti aktivna 150 minuta tjedno.

Dobro, sad dolazimo u fazu nakon što žena rodi... Kako izgleda trening, na što se treba fokusirati?

Program vježbanja nakon poroda nazvala sam Postpartum - Core Restore program, a s tim se vježbama počinje u trenutku kad mama osjeti da joj se tijelo oporavilo. Svatko je slučaj za sebe. Recimo, ja sam krenula dva mjeseca nakon poroda, ali netko može ranije, a netko kasnije.

Često mi se znaju javljati žene koje su počele raditi treninge visokog intenziteta, koji nisu za to razdoblje. Nakon poroda važno je ojačati unutarnje mišiće, koji se poslije trudnoće i poroda trebaju obnoviti. Dakle, ne izvode se vježbe samo za površinske mišiće, nego prije svega za nutarnje mišiće.

Nešto kao izdržaji? Nisu samo izdržaji, ima i drugih vježbi, a trening traje do 45 minuta. No treninzi također ovise o još nekim čimbenicima - je li riječ o prvorotkinji, drugorotkinji, vježbe ovise o težini poroda, o tome je li bio prirodni porod ili na carski rez, kod kojeg znaju dosta biti oštećeni trbušni mišići. Tijekom ove faze oporavka, koja traje od mjesec i pol do tri mjeseca, važno je ojačati mišiće corea, odnosno trbuh, leđa i rameni pojas jer su stup cijelog tijela.
Antonia
zagreb 11032021 antonia jelic vjezba sa bebom snimio drazen kokoric

Koliko puta tjedno preporučuješ treninge ženama koje su tek rodile? Ovisi o tome kakav je trening. Ako žena s vježbanjem kreće ubrzo nakon poroda, može vježbati 3 do 5 puta tjedno, s tim da je važno vježbe kombinirati s vježbama disanja jer su one prvi korak u oporavku nakon trudnoće i poroda. Ako neka žena ima jako izraženu dijastazu, ako je riječ o težem carskom rezu, počinje se vježbama disanja.

Treba li dojilja paziti na intenzitet tjelesne aktivnosti? U načelu, nema nikakvih kontradikcija što se tiče vježbanja tijekom dojenja. Kad se doji, troši se više kalorija. Uz vježbanje, žene, koje doje, imaju bolji učinak na smanjenje tjelesne težine. No ne preporučuje se baviti tjelesnom aktivnošću visokog intenziteta, nego aktivnošću koja je prilagođena razdoblju nakon poroda.

Kakvu vrstu prehrane preporučuješ dojiljama koje vježbaju?

Prehrana treba biti raznolika. Nikakvi proteinski režimi. Voće i povrće, meso, riba, ugljikohidrati... Može se smanjiti slatko. Poželjno je izbjegavati neprirodne sokove, gazirana pića i sl.

Dakle, nakon faze oporavka trupa, dolazi sljedeća faza... Što podrazumijeva program Back in Shape? U ovoj fazi počinjemo raditi na snazi i kondiciji. Svi treninzi traju oko 45 minuta, a treninge sam kreirala na svome primjeru. Primjerice, ja bih vježbala oko 8 navečer - kad beba zaspi, mama ima sat vremena samo za sebe. Druga faza isto traje mjesec, dva, ponekad i tri.

I šećer na kraju, program Mama i beba. Kako izgleda vježbanje s bebom? Mama, naravno, vježba u društvu s bebom, zajedno provode vrijeme, kroz komunikaciju i igru. Ovaj program može se ubaciti bilo kad tijekom dana. Mama svojim primjerom uči bebu kako je važna aktivnost. Dijete se uključuje, a mama vježba. Ovim su programom obuhvaćene vježbe za mišiće nogu, ruku, stražnjice, a rad na mišićima corea ne prestaje.

Antonia nam je demonstrirala četiri vježbe sa svojom bebom, sinom Teom, a vi uživajte u slatkim video-klipićima i pokušajte sami kod kuće, naravno, uključivši i svoju bebu u vježbanje.

Brrrm-brrrm čučanj! Teo leži potrbuške (a može i na leđima) ispred mame Antonije. Mama je u poziciji čučnja, rukama ispred, u ravnini bebe. Kreće iz čučnja u plank.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2021/04/roditeljihr1.mp4"][/video]

Kuku sklek! Teo je između maminih ruku. Mama je u položaju za ženski sklek, oslonjena na koljena. Svaki put kad se spušta, obraća se Teu: 'Ku-Ku!'

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2021/04/roditeljihr2.mp4"][/video]

Biceps u pusama! Mama Antonia uzima bebu Tea u ruke, tako da joj leži u rukama. Podiže ga prema svome licu i daje mu - puseeee!

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2021/04/roditeljihr3.mp4"][/video]

Bench s bebom! Mama leži na leđima, a Tea uzma u ruke i podiže, pritom mu nešto priča.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2021/04/roditeljihr4.mp4"][/video]

Koliko treba majci da dođe u formu? Ovisi o početnoj točki. Ja s djetetom vježbam svaki dan. Sve ovisi o trudu. Netko je možda imao višak kilograma prije trudnoće pa je u trudnoći dobio neke kilograme... Naravno, toj će osobi biti puno teže vratiti se u formu, ali sve je moguće.

Tvrdim da je mamama puno lakše vratiti se u formu nego drugim ženama. Možda to čudno zvuči, ali već je veća kalorijska potrošnja jer imaš dijete, aktivan si 24 sata, dojiš, pa ako samo malo reguliraš prehranu i uključiš umjerenu tjelovježbu, rezultati su ubrzo vidljivi. I imaš veliku motivaciju. Dijete je najbolja motivacija da ostaneš zdrav i budeš fit. Svjesna sam da sam svojim načinom života djetetu primjer.

Tekst: Sanja Matasić

Foto i video: Dražen Kokorić