Kada počnete dojiti svoju bebu, budite sigurni, a potvrdit će vam i mame koje imaju iskustvo s dojenjem, cijeli vaš način života potpuno se mijenja, a sve što ste radili dotad, počinjete raditi na drugi način. Čak niti odlazak na toalet više nije kao što je nekad bio, pogotovo ako vas beba treba. Izlasci do dućana bez bebe, bit će vrlo žurni jer što ako zatraži hranu, a vi se niste izdojili, bez vaših grudi nastat će totalna ludnica.

Osim što su poprimile oblik kakav nisu imale prije trudnoće, svoje grudi više ne doživljavate na estetski način, one su prije svega funkcionalan dio vašeg tijela – tu su da bi se beba nahranila i utješila.

Izdvojili smo 15 situacija koje zapravo mogu razumjeti samo mame koje su dojile, mogu biti neugodne ili smiješne, sve ovisi o prespektivi iz koje ih promatrate. 

15. Vaše grudi nisu više vaše

Dojenje je najljepša stvar na svijetu, sve dok beba ne odluči da bi bila na njima veći dio svoga budnoga stanja. Osim kada uspostavljate ritam hranjenja i spavanja, postoje još neke prekretnice u razvoju kada će vaša beba jednostavno željeti samo sisati i sisati. Na primjer, kad joj počinju nicati zubići može biti nervoznija, a jedini način da se smiri je da bude na vama. I da, tada ćete poželjeti samo malo mira za sebe i svoje grudi, toliko vam se čine teškima da biste najradije plakali. Podsjetite se da će proći i to, a da je veza koju ostvarujete s djetetom kroz dojenje ipak od neprocjenjive vrijednosti.

14. Jedna je veća od druge!

Mnoge mame imaju jednu dojku veću od druge, i to je zbog toga što beba preferira jednu stranu vaših prsa pa će se jedna brže 'puniti' od druge. To može trajati neko vrijeme ili cijelo vrijeme dok dojite.

13. Uvjereni ste da vaše mlijeko liječi baš sve

Jedna od najvećih i najsmješnijih stvari u vezi s majčinim mlijekom je što ste uvjereni da je ono lijek za sve. Od osipa, začepljenog nosića pa do ragada na bradavicama. U jednome trenutku mogli beste se uloviti da oko sebe štrcate mlijekom na svaki problem koji se pojavi. Da, vaše je mlijeko ljekovito, ali ga ne primjenjujte baš u svim situacijama jer se liječnici ne bi baš složili da ga je dobro koristiti kod nekih zdravstvenih poteškoća, kao što je recimo upala očiju.

12. Dojenje u javnosti

Isprva vam može biti neugodno pa čak i nespretno jer se još niste uvježbali. No kada postanete uigrani dvojac, doista nema razloga zašto biste se ustručavali. Vaša je beba gladna, a tko na grudi gleda samo kao na seksualni objekt, neka skrene pogled, ali neka se suzdrži komentara. Jer, ako vi nemate problema s dojenjem u javnosti, nitko drugi nema parvo glasa osim vašeg djeteta.

11. Muž vam postaje ljubomoran

Sigurno niste očekivali da će vaš partner postati ljubomoran na bebu koju ste zajedno željeli i oboje je doslovno obožavate. No shvatite da ste postali djetetova 'svojina', ono je stalno na vama, kako god okrenete, a u razdoblje dana ili noći kad bebica spava, toliko ste umorni da vam na pamet ne padaju vruće ljubavne igrice. I, k tomu, vaše je grudi nekad dodirivao vaš partner, a sada vam je ta ideja čak i odbojna. Pa, recite vi, kako mužić ne bi bio ljubomoran? 

10. Gladna kao vuk, žedna kao pustinja

Nitko ne razumije stalnu glad i žeđ bolje od majke koja doji (osim možda trudnice)! No čudo s dojenjem je da vaše tijelo sagorijeva čak 500 kalorija više nego što bi da ne dojite pa se ipak možete malo opustiti.
Ipak, vi ste 'tvornica mlijeka', kako god to zvučalo grubo. I morate u sebe staviti sirovinu da 'proizvedete' sve što je vašem smotuljku potrebno.

9. Svugdje s vama

Dogodit eće se da svoju bebu morate nositi svugdje sa sobom. Pa čak i na toalet. Jer, eto, beba je baš gladna, a ako se previše uzruja, neće ni sisati, nego će samo urlati, a vi ćete je teško smiriti. Vama je baš 'sila'. I što ćete? Bebu na prsa, i to je to! Ili, ako kuhate ručak, osigurajte se maramom za nošenje jer je to učinkovit način da se beba umiri i da vam bude uvijek nadomak prsima.

8. Nosite samo odjeću koja se lako skida!

Prošli su dani kada ste se brinuli o tome 'koji grudnjak najbolje izgleda ispod neke košulje' i 'kako mi stoji majica bez rukava'. Kada dojite, obično birate ono što je najlakše i najbrže maknuti s dojki ako je vrijeme za 'papanje'.

7. Stalno namještate grudi

A kada se ipak morate ukazati negdje u javnosti, u nekoj malo svečanijoj prigodi, imat ćete potrebu stalno namještati grudi u grudnjaku. Kako bude odmicalo vrijeme od posljednjeg dojenja, grudi će vam biti sve teže pa ćete sve češće povlačiti taj nesretni grudnjak, koji vas sve jače stišće. Na kraju, kad prislonite bebu na grudi i kad povuče prvi gutljaj, doživjet ćete pravo oslobođenje.

6. Ups, bebini prsti u vašem grudnjaku!

Nema ništa dražesnije i slađe od onih bucmastih dječjih prstića koji posežu i spuštaju maminu majicu. Doista, ništa nije smješnije od nestrpljive bebe koja odmah želi maminu dojku u svojim ustima.

5.  Postali ste tobogan 

Vaša beba raste i pentra se svugdje, ali još doji. E pa vama se čini da ste svome mališanu omiljena penjalica. Puni ste modrica jer vas vaše veselo dijete nekad od čiste sreće uštipne ili ugrize ili počupa dok se sa žarom penje po vama. Još malo...

4. Da, curite!

I to je dio priče. Ako u grudnjak ne stavite jastučiće, dogodit će se - sramotne, mokre fleke na vašoj majici. No kad se osuše, neće nestati. Tako da neugoda traje dok ne dođete kući i presvučete se.

3. Ljubavni ugriz!

Kad bebici niknu prvi zubi, može doći i do nezgode zvane slatki ugriz bebe. Možete zaurlati od boli, naglo odmaknuti bebu, ali pazite, tada možete proći još bolnije. Na sreću, takve se situacije ne događaju često.

2. Kad vas beba razgoliti

Vi se doista truditi biti diskretni dok dojite u javnosti. Čak ste i pokrili sebe i bebu. No vaše dijete uopće nije zabrinuti niti ga briga gleda li netko grudi njegove mame. Može samo malo jače povući majicu ili maknuti pelenu s glave jer mu smeta. I tada ostajete vi - goli u javnosti. Slatko!

1. Izdajalica u torbi

Ako ste krenuli na posao, a još dojite - ili se što prije naučite izdajati ručno ili ćete u torbi morati nositi izdajalicu. I jastučiće. Pa se skrivati u wc-u kako biste se olakšali jer će vaše grudi proizvoditi mlijeko tempom koji mu je zadala vaša beba.