Porod donosi veliko uzbuđenje, jer se konačno rodilo dijete koje je provelo 9 mjeseci u vašoj utrobi. Neke žene moraju roditi carskim rezom, što zahtijeva nešto duži i teži oporavak od prirodnog poroda.

Imate dijete, svu svoju snagu i energiju usmjeravate prema njemu i to je sasvim prirodno i normalno. Međutim, ne smijete zaboraviti na sebe. Da biste bili dobri prema svom djetetu, morate se brinuti o sebi.

Evo nekoliko savjeta za brži oporavak nakon carskog reza.

1. Usporite

Carski rez je velika operacija i važno je paziti na sebe. Ne dižite ništa teže od bebe u prvih nekoliko tjedana i pokušajte se ne naprezati.

2. Držite trbuh

Držite se za trbuh dok kišete, kašljete, smijete se.

3. Ublažite bol

Topli oblozi mogu pomoći u ublažavanju bolova u trbuhu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji su lijekovi sigurni za korištenje tijekom dojenja.

4. Pijte puno tekućine

Mnogo se vode gubi tijekom poroda, ali i tijekom dojenja. Zato je važno dodatno se hidratizirati.

5. Važno je ustati unutar 24 sata od poroda

Važno je što prije ustati iz kreveta. To će vam ublažiti bol, pokrenuti crijeva i spriječiti začepljenje krvnih žila.

Oporavak nakon carskog reza

6. Važan je odmor

Prošli ste tešku operaciju, tijelo se treba oporaviti. Znamo da je puno lakše to reći nego zapravo učiniti kada imate bebu u kući. Pokušajte se odmoriti kad god nađete priliku i zamolite suprugu i obitelj da preuzmu neke od vaših obaveza.

7. Izbjegavajte se previše kretati gore-dolje stepenicama

Umjesto da idete gore-dolje svaki dan, pokušajte držati sve što vam treba blizu bebe.

8. Prehrana je važna

Pazite da birate kvalitetnu hranu i hranite se zdravo. To je također važno ako dojite, jer ste bebin glavni izvor hranjivih tvari.

9. Vodite računa o svom mentalnom zdravlju

Obično svi pričaju kako se brinuti o svom tijelu, a zaboravljamo da je mentalno zdravlje majke posebno važno. Baby blues i postporođajna depresija su stvarne stvari i ne bismo ih trebali zanemariti. Ako primijetite da se osjećate loše, da ste tužni i da vas nije briga, najbolje bi bilo da porazgovarate s nekim bliskim, ali i liječnikom.