Položaji za dojenje trebaju biti udobni jer dojenje može trajati i do 30 do 40 minuta. Za uspješno dojenje je ustvari ključno da se oboje dobro osjećate i da vam je udobno. Birajte položaje koji vam najviše odgovaraju s obzirom na to oporavljate li se još uvijek od porođaja, imate li veće ili manje grudi ili želite osloboditi zastalo mlijeko iz prsa. Uvijek pridržavajte glavicu djeteta, u svakom položaju gledajte da glava bude u liniji s tijelom (ne smije biti rotirana za 90 stupnjeva u stranu) te pazite da je nos slobodan da dijete može disati.

U videu pogledajte kako dojiti u raznim položajima, a mi vam donosimo i detaljna objašnjenja za svaki položaj.

Klasična kolijevka

Ovo je najčešći položaj dojenja u kojem uživaju i bebe i majke. Dijete je položeno vama preko nogu, djetetova kralježnica je osigurana vašom rukom, a vaša ruka može biti poduprta jastukom koji će spriječiti brzo umaranje ruku. Ako ste rodili carskim rezom rukom primite cijelo tijelo bebe i stražnjicu te time izbjegnite šavove. Dijete u ovom položaju lakše zahvaća prsa.

‘Pod rukom’

Zgodan položaj za izbjegavanje šavova ood carskog reza te epiziotomije jer majka sjedi postrance dok dijete leži majci ispod ruke i sisa bližu dojku. Mališanima koji prednost daju samo jednoj dojci omogućuje prihvaćanje druge dojke na kojoj su gotovo isti uvjeti dojenja. Preporučuje se majkama s uvučenim bradavicama.

Ležeći na boku − gornja dojka

Ležeći položaj na boku idealan je za noćna dojenja i dojenja uz popodnevni odmor. Također može biti praktičan za žene koje su rodile carskim rezom ili imale epiziotomiju. Budući da majka doji na gornjoj dojci, dijete je potrebno polegnuti na uzvišeni jastuk.

Ležeći na boku − donja dojka

Majka i dijete su u istom položaju kao i u prethodnom položaju s tom razlikom da majka sada doji na donjoj dojci i dijete pridržava rukom. Radi veće udobnosti, majka si i u ovom položaju može pomoći jastucima. Kad je majci ugodno, tada i mlijeko može neometano teći.

Na boku − dijete okrenuto

Ovo je jedan od neobičnijih položaja kojim se koriste majke višerotkinje i koje su već isprobale mnoge načine dojenja. Ovakav način dojenja može olakšati zastoj mlijeka s vanjske strane dojke te olakšati djetetu sisanje. Pripazite da dijete pravilno zahvati bradavicu.

Nad djetetom

Slično kao i ležanje na boku i ovaj položaj nad djetetom ima svoje prednosti. Može vam pomoći u stavljanju dojke, djetetu u usta. Imate li manja prsa, moža ga nećete moći izvesti, a i ako su prevelika morate biti oprezni da dojka ne zapriječi zrak djetetovom nosiću.

Dojenje sjedeći - majka sjedi i dijete je upravno prislonjeno na prsa (također sjedi)

Ovaj položaj je dobar za bebu koja imaju problem s refluksom ili ako imate prejako otpuštanje mlijeka. Također, ovako majke obično doje malo starije bebe koje požele prsa za malo utjehe ili maženja u parku ili kod kuće.

Dojenje na leđima – dijete leži na majčinom trbuhu i prsima

Ovakav položaj je zgodan za majke s izrazito velikim prsima jer djetetu omogućuje da lakše zahvati veliku dojku. Također je zgodan za majke koje imaju jak refleks otpuštanja mlijeka zbog čega djetetu mlijeko prebrzo nadolazi.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia

Video: Youtube.com