Kako beba raste, kreće se i okreće u maternici, buduće majke to vrlo jasno osjećaju. Tijekom drugog tromjesečja i veći dio trećeg tromjesečja bebino udaranje i pomicanje postaje vrlo intenzivno, s obzirom na to da je dovoljno narasla i da još ima dovoljno prostora za kretanje po trbuhu.

No, tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće beba je velika i zauzima većinu prostora u trbuhu pa se manje okreće. Što je porod bliže, to je važniji položaj bebe u maternici. Za prirodan porod najprikladniji je položaj u kojem beba ide glavom naopako, a osim toga beba se može okrenuti zdjelično ili poprečno.

POLOŽAJ VRATA

Idealan položaj za porođaj je onaj u kojem je bebina glava pozicionirana prema dolje, ali tako da lice bude okrenuto prema majčinoj kralježnici. U tom slučaju bebina je brada spuštena prema dojci, a glavica je spremna za prolazak kroz porođajni kanal. Najčešće, bebe zauzimaju ovaj položaj između 33. i 36. tjedna trudnoće.

Drugi položaj u kojem je beba okrenuta glavom, ali tako da lice gleda u majčin trbuh, je manje povoljan položaj. U prvim mjesecima trudnoće jedan broj beba je okrenut na ovaj način, ali kako se bliži porod većina se okreće tako da lice bude okrenuto prema majčinoj kralježnici. Kada je beba u ovom nepovoljnom položaju, porod obično traje dulje, a popraćen je jakim bolovima u leđima, pa liječnik može preporučiti primjenu epiduralne.

Beba u trbuhu
Shutterstock 

POLOŽAJ ZDJELICE

U tom položaju beba je okrenuta prema dolje sa zdjelicom (stražnjicom). Postoje tri vrste, ovisno o tome gdje su bebina stopala.

Prva varijanta je „jednostavna“, i to tako da su bebine nožice ispružene prema gore (naslonjene na mamin trbuh) i u tom slučaju bebina stražnjica prva prolazi kroz porođajni kanal.

Drugi tip položaja zdjelice je kada su bebine noge savijene u koljenima, a stopala oslonjena na stražnjicu, dok je treća varijanta da su noge u ravnini sa stražnjicom i praktički istovremeno prolaze kroz porođajni kanal. .

Ako se utvrdi da je beba okrenuta prema zdjelici, uglavnom se radi o porodu carskim rezom, jer prirodni porod u ovoj situaciji nosi određene rizike od ozljeda bebe. Veliki problem je što bi bebina glavica (koja je najveća) trebala izaći zadnja, a može se dogoditi da za to nema dovoljno mjesta.

Statistike govore da je svaka peta beba u ovoj poziciji u 28. tjednu, a da će samo 4% njih ostati u tom položaju do 39. tjedna.

Beba u trbuhu

POPREČNI POLOŽAJ

Iako je česta pojava tijekom trudnoće, poprečni (horizontalni) položaj djeteta vrlo je rijedak prije rođenja. Ako se ipak dogodi da beba zauzme takav položaj, potrebno je porod prekinuti carskim rezom.

Ovo su mogući načini da beba pravilno stane u trbuh:

  • Kada sjedite, pokušajte namjestiti zdjelicu što je više moguće naprijed
  • Kad god možete, sjednite na pilates lopte
  • Dok sjedite, obratite pažnju da vam kukovi budu postavljeni više od koljena
  • Ako previše sjedite na poslu, pravite česte pauze za šetnju
  • U autu se jastukom “poduprite” tako da vam stražnjica bude što više unatrag
  • Kleknite na pod, ruke i noge nekoliko puta dnevno (kao kod čišćenja poda). Pokušajte biti u tom položaju nekoliko minuta.
  • Bez obzira koliko smo truda uložili u pravilno pozicioniranje bebe, može se dogoditi da beba nastavi sama gurati. U takvim slučajevima, kada beba zauzme položaj koji nije prikladan za prirodni porod, liječnici će se ipak odlučiti za sigurniju varijantu, odnosno carski rez.

Porod - jedinstvena prilika za spašavanje matičnih stanica iz bebine pupkovine

Kad se beba rodi, bit će vam manje važno kako je rođena, sve dok je s vama i bebom sve u redu. Osim toga, odmah nakon poroda pruža vam se jedinstvena životna šansa, a to je da spasite matične stanice iz bebine pupkovine i date joj vrijedan dar za život.