STRAH IMA VELIKU ULOGU U PORODU: Primalja savjetuje kako prirodno ublažiti porođajne bolove i opustiti se

Mnoge žene prije prvog poroda nisu bile ni svjesne koliki je zapravo njihov prag tolerancije na bol.

Shutterstock

Lijekovi za ublažavanje porođajne boli nekim su ženama omogućile manje stresan porod dok neke strahuju od eventualnih nuspojava i rado bi ih izbjegle. Poznata primalja Zita West u svojoj knjizi Prirodna trudnoća govori o djelovanju straha na osjećaj boli te o prirodnim načinima ublažavanja porođajne boli.

Preplašene žene porod više boli

Zita ističe koliko strah ima snažno djelovanje na trudove jer ako ste u bolu, a osjećate strah, tijelo luči hormon adrenalin koji utječe na vaš krvotok, dišni, gastrointestinalni, koštani te genitalno urinarni sustav, povisuje šećer u krvi, tlak te usporava probavu. Uznemirenost usporava napredovanje trudova.

Naše je tijelo spremno za nošenje s bolovima pa u porodu luči endorfine koji modificiraju bol, mijenjaju osjećaj za vrijeme i prostor te pobuđuju zadovoljstvo. Kako trudovi postaju jači tako rastu i endorfini koji nam pomažu da lakše izdržimo kontrakcije. Ako ste preplašeni, prevladat će hormon adrenalin i on će spriječiti stvaranje oksitocina koji potiče porod te endorfina koji ga prirodno olakšavaju.

Shutterstock  Bol prilikom poroda je toliko jaka da ponekad natjera žene da izgovore razne bizarne rečenice

Kretanje i boravak u vodi

Zita preporučuje rad sa strahom i pripremu za porod tijekom cijele trudnoće kako bi svjesno ušli u rađaonu, znajući što možete očekivati.

Od prirodnih metoda ublažavanja porođajne boli preporučuje akupunkturu sa stručnjakom koji će vam pomagati u povećavanju energiju i ublažavanju stresa prije odlaska u bolnicu.

Specifične masaže leđa mogu znatno olakšati bolove od kontrakcija kao i neprestano kretanje te namještanje u poze po vlastitom osjećaju jer tako bebi pomažemo da pronađe idealan položaj za izgon. Mnoge su žene bolove ublažavale ljuljanjem kao i ljuljanjem u položaju čučnja.

Redovito vježbanje prenatalne joge u trudnoći pomoći će vam da osvijestite svoje tijelo i bolje reagirate na njegove podražaje. Tuširanje i boravak u vodi olakšava trudove i opušta mišiće pa samim time smanjuje stres.