STRAH OD PORODA: Bilo da se bojite nepoznatoga ili imate loša prethodna iskustva, evo kako si možete pomoći

Strah od poroda nije neuobičajen, ali problem nastaje kad vas potpuno preplavi.

Shutterstock

Strah od poroda je prirodan, posebno ako ste prvorotkinja. Toliko vam je toga nepoznato, porod je sam po sebi uvijek rizičan, a loša iskustva vaših prijateljica ili poznanica mogu znatno utjecati na vašu percepciju poroda. I žene koje su više puta rađale mogu imati strah, posebno ako su imale traumatska iskustva na prethodnim porodima. Čega se sve žene boje pri pomisli na porod i kako si mogu pomoći?

Prethodna loša iskustva povećavaju strah

Percepcija poroda izaziva strah kod prvorotkinja. Bilo da je riječ o eksplicitnim scenama poroda u filmovima ili da su im prijateljice detaljno pričale o bolovima i ružnim situacijama iz rađaone, to kako žena doživljava porod, znatno utječe na razine straha.

Prethodna loša iskustva ili trenutke komplikacije u trudnoći također mogu povećati strah od poroda, a taj je strah jači ako je prethodna trudnoća završila spontanim pobačajem ili teškim djetetovim zdravstvenim stanjem.

Veliki faktor u razvoju straha je i prethodno loše iskustvo s medicinskim osobljem. Brojne žene doživljavaju opstetricijsko nasilje koje ostavlja dugoročne posljedice na ženino samopouzdanje i psihičko zdravlje, ali i na percepciju budućih poroda.

Shutterstock 

Potražite pomoć i ne skrivajte strah

Prvi korak ka rješavanju problema je priznanje samoj sebi da problem postoji. Razgovarajte sa svojim bližnjima otvoreno o strahu i onome što vas tišti, a ako vidite da razgovori s njima ne pomažu, potražite stručnu pomoć. Razgovor sa psihoterapeutom ili doulom pomoći će vam prepoznati najčešće okidače za anksioznu reakciju te ćete zajedno pokušati doći do tehnika za smirenje u takvim situacijama.

Ako vas strah od poroda opsjeda, izbjegavajte razgovarati o tuđim iskustvima, pogotovo negativnima. Radije pronađite kvalitetan tečaj pripreme za porod i prođite ga s partnerom. Poznavanje svih faza poroda i razumijevanje situacije u koju ćete doći, pomoći će vam da se bolje pripremite na njih. Takvi će vam tečajevi dati uvid i u trenutke koji možda neće ići po planu, ali i za njih se na neki način možete pripremiti.

Uz pomoć doule ili druge stručne osobe, kreirajte svoj plan poroda koji će vam dati određeni osjećaj kontrole nad situacijom. Šprancu možete pronaći i na internetu, kojeg mudro koristite, a svakako izbjegavajte forume koji vas mogu samo dodatno uznemiriti.