SVE JE DRUGAČIJE NAKON PRVOG PUTA ILI IPAK NE? Traje li zaista drugi porod kraće?

S porodima se nikad ne zna, ali u prosjeku drugo dijete na svijet dolazi nešto brže od prvog, ako sve ide po planu, što nije uvijek slučaj.

Shutterstock

Vaše je tijelo iskusnije u drugoj trudnoći i porodu. Mišići maternice i abdomena su nešto opušteniji pa je moguće da će vam se i trbuh vidjeti ranije nego prvi put te da će beba izaći brže no njegov brat ili sestra. Autorica popularne knjige Što očekivati u trudnoći, Heidi Murkoff, za portal What to expect govori o razlikama u trajanju prvog i drugog poroda. 

U bolnicu dođite nešto ranije nego prvi put

Ako sve bude kako treba, možete očekivati da će trudovi u drugom porodu napredovati brže. Iako su vam u prvom porodu savjetovali da ne dolazite u bolnicu dok trudovi ne dosegnu razmak od pet minuta, drugi biste put mogli krenuti nešto ranije, za svaki slučaj. Čak su i Braxton Hicks kontrakcije jače u drugoj trudnoći i pojavljuju se ranije nego u prvoj.

Latentna odnosno prva faza poroda traje od 10 do 12 sati, a često i kraće kod žena koje su već rodile, za razliku od prosječnih 18 do 20 sati za prvorotkinje. I sljedeća, aktivna faza poroda napreduje brže. Period u kojem se cerviks otvara od 3 centimetra do 8 ili 9 traje otprilike 2 sata dok kod prvorotkinja ta faza traje u prosjeku pet sati.

Shutterstock 

Cerviks je opušteniji na drugom porodu

Vjerojatno ćete se širiti brže zato što je cerviks manje krut nakon prvog poroda. To će olakšati i vašoj bebi da brže prođe kroz porođajni kanal.

Druga faza poroda, ona u kojoj kreće tiskanje te izgon djeteta uglavnom traje od jedan do tri sata za prvorotkinje, a za mame koje u već rodile manje od jednog sata, a ponekad samo nekoliko minuta. Ipak, iskustva mnogih žena pokazuju da ovakav porod nije uvijek pravilo.

Moguće je da će druga beba biti nešto veće porođajne težine od prve.